29 Δεκ 2010

Η ελαιολάσπη των ελαιοτριβείων στον Μαλιακό


Στο Μαλιακό όλα τα λύματα των ελαιοτριβείων
Ασυδοσία και χάος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κλείνουν τα μάτια


Βρισκόμαστε στο ζενίθ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και το μάζεμα της ελιάς. Το σύνολο δε σχεδόν της ελαιολάσπης που παράγουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας, χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία, καταλήγει στο Σπερχειό και στο Μαλιακό, όπως κανείς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει.

Ειδικά για τον Σπερχειό και το Μαλιακό, η απόρριψη των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 συνιστά μια άκρως προβληματική υπόθεση με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Αυτέςτις μέρες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ελαιοτριβεία στο Λογγό, στο Καινούργιο, στο Αυλάκι, στο Λογγίτσι, στο Άνυδρο. Το Δασονομείο Στυλίδας επιλήφθηκε για παράνομη εναπόθεση λυμάτων σε ρεματιά, σε δασική περιοχή κοντά στο δρόμο προς το Λογγίτσι. Δείτε εικόνες από πρόχειρες «δεξαμενές» δέκα μέτρα από το ρέμα του Βοάγριου, κοντά στο Καινούργιο• δεξαμενές χωρίς καμιά επεξεργασία των λυμάτων - επικίνδυνα για τη ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα - που τελικά αυτά καταλήγουν στο Μαλιακό. Δείτε επίσης εικόνες από ανάλογη πρόχειρη «δεξαμενή» σε αγροτική περιοχή στο Άνυδρο Στυλίδας.

Η κάκιστη διαχείριση οφείλεται στη μη εφαρμογή της τεχνολογίας και στο χαλαρό, έως ανύπαρκτο, προληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν εφαρμόζονται οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα για την διάθεση των αποβλήτων τους. Αυτό δηλώνει τριτοκοσμική αντίληψη για το περιβάλλον και γενικότερα για την επεξεργασία του βασικού μας αγροτικού προϊόντος, της ελιάς.

Το ερώτημα είναι τι κάνει και τι θα κάνει η Πολιτεία. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει, για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο νομό Φθιώτιδας και αν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή διάθεση των λυμάτων τους σε σχέση με το περιβάλλον και τον Μαλιακό κόλπο. Το ερώτημα απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο να μας απαντήσει, κυρίως όμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ περισσότερα...

25 Δεκ 2010

Σταχτοτσικνιάς
Ένας επιδέξιος ψαράς

Είναι ο μεγαλύτερος από τους ερωδιούς που συναντούμε στη χώρα μας και αποτελεί τον κλασικό αντιπρόσωπο της οικογένειάς του. Μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελλάδα όλο το χρόνο στους περισσότερους υγρότοπους. Αρκετοί Σταχτοτσικνιάδες είναι επίσης αποδημητικοί.

Από την αρχή της δημιουργίας του Πάρκου έχει μόνιμη παρουσία σ' αυτό και ξαφνιάζει ευχάριστα τους επισκέπτες, πετώντας συχνά πάνω από τα κεφάλια τους με το μεγάλο άνοιγμα των φτερούγων του.

Συχνά, κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση μπορεί να δούμε 4 - 7 από αυτούς να ψάχνουν ήσυχα σημεία του Πάρκου για να ξαποστάσουν λίγο από το μακρινό τους ταξίδι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Σταχτοτσικνιάδες χρησιμεύουν για οδηγοί στα Τρυγόνια κατά τις μεταναστεύσεις τους και μάλιστα πιστεύεται ότι, όταν αυτά κουρασθούν τα παίρνουν στη ράχη τους. Αφορμή για τη δοξασία αυτή αποτελεί το γεγονός ότι τα δυο αυτά είδη πουλιών φεύγουν την ίδια εποχή και ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές. Γι' αυτό και σε πολλές περιοχές της χώρα μας τον ονομάζουν Τρυγονοσούρτη ή Τρυγονοκράχτη.

Εκτός από το μεγάλο του ανάστημα, ξεχωρίζει από τους άλλους ερωδιούς για το σταχτί πάνω μέρος του, το λευκό κεφάλι και λαιμό, με μια πλατιά μαύρη ράβδωση από το μάτι ως την άκρη του λοφίου. Το μακρύ, κιτρινωπό και αιχμηρό ράμφος του αποτελεί ένα «καμάκι» εκπληκτικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το ράμφος και τα καστανωπά πόδια του γίνονται κοκκινωπά.

Κάθετε πολλή ώρα ακίνητος κοντά ή μέσα στο νερό περιμένοντας υπομονετικά και με ένα αστραπιαίο τίναγμα του λαιμού και ράμφους «καμακώνει» με το ράμφος τη λεία του, συνήθως ψάρια και βατράχια αλλά και σκουλήκια, σαλιγκάρια, ποντίκια όταν τρέφεται σε χωράφια.

Έχει χαρακτηριστικό πέταγμα, με δυνατά και αργά φτερωκοπήματα ενώ ο λαιμός του είναι μαζεμένος μέσα στους ώμους και τα πόδια τεντωμένα πίσω. Ζει κοντά στο νερό και φτιάχνει τη φωλιά του πάνω σε δέντρα ή σε καλαμιές. Φωλιάζει σε μεγάλους αλλά και μικρότερους υγρότοπους της χώρας μας, συνήθως σε αποικίες.
Κείμενο - Φωτογραφία: Γ. Μπεριάτος

περισσότερα...

15 Δεκ 2010

Έτσι υλοποιείται η προστασία του Μαλιακού
από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Φθιώτιδας


Ήρθε στα χέρια μας ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του εργοστασίου AGROINVEST Α.Ε / Έλεγχοι δραστηριοτήτων στην περιοχή του Μαλιακού Κόλπου» χωρίς φυσικά να μπορούμε να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα για το πώς και γιατί. Εκτιμούμε ότι το κατεβατό των Σχετικών που παραθέτει, καθώς και το κατεβατό των Αποδεκτών του ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ αποπροσανατολίζει περισσότερο παρά προσδιορίζει κάποιο ζήτημα και δεν διευκρινίζει.

Για παράδειγμα η παρακάτω παράγραφος δημιουργεί ασάφεια για το σκοπό της λειτουργίας του ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος)

• «Η από 10-11-2009 εισηγητική έκθεση επιβολής κυρώσεων ΚΕΠΠΕ Ν. Α. Φθιώτιδας αποκλειστικό σκοπό είχε την παροχή οδηγιών για αποφυγή επικάλυψης της διαδικασίας σχετικά με κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν από την ΕΥΕΠ.»

Το ΚΕΠΠΕ δηλαδή κάνει εκθέσεις επιβολής κυρώσεων μετά από αυτοψία, με σκοπό να παρέχει οδηγίες για να αποφευχθούν οι κυρώσεις και όχι ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ…

Δείτε όμως και την ταχύτητα της λειτουργίας του ΚΕΠΠΕ. Έκανε αυτοψία στις 5-5-2009 και έγινε προσπάθεια επανασύστασης στις 16-9-2010 (μετά από 16 μήνες…) για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αυτοψία. Φυσικά λόγω έλλειψης απαρτίας θα επαναληφθεί η προσπάθεια στο απώτερο μέλλον. Δεν είναι αυτό μια κοροιδία;;

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία για παροχή οδηγιών συστήθηκε εκ νέου ΚΕΠΠΕ, με κοινοποίηση στην ΕΥΕΠ στις 16-9-2010 για λήψη απόφασης της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009. Λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε η λήψη απόφασης και προγραμματίζεται νέα σύγκληση ΚΕΠΠΕ»

(Τα ΚΕΠΠΕ συγκροτούνται από το προσωπικό των νομαρχιών και έργο τους είναι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό διενεργούν αυτοψία σε εγκαταστάσεις των οποίων η λειτουργία πιθανολογείται ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον, κάνουν συστάσεις και υποδείξεις για τη λήψη μέτρων, συντάσσουν εκθέσεις και εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων).

Δείτε το κυρίως κείμενο του υπ αριθμ 2293/30-11-2010 εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με βασικό αποδέκτη την ΕΥΕΠ και το Πταισματοδικείο Λαμίας και άλλους 15 αποδέκτες στον πίνακα αποδεκτών και μετά από ένα κατεβατό 44 σχετικών εγγράφων.

…………………………………………………..

Ύστερα από τα παραπάνω σχετικά έγγραφα και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ ΑΕ γίνονται γνωστά τα παρακάτω:

Σχετικά με αποστολή του με αριθ. Πρωτ. 9662/30-11-2009 εγγράφου, με βάση το τηρούμενο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο e poleodomia προκύπτει αριθμός διεκπεραίωσης 6381/1-12-2009 προς την ΕΥΕΠ

Σχετικά με την δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009 ημέρα αυτοψίας ΚΕΠΠΕ λήφθηκαν δείγματα (δύο φιάλες) από μια θέση, την έξοδο του Βιολογικού καθαρισμού. Η ακριβής θέση δειγματοληψίας είναι το φρεάτιο διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο με αριθμ. Πρωτ. 4180/6-7-2009 έγγραφο Δ/νσης Υγείας

Στην αυτοψία ΚΕΠΠΕ που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009 δεν προσδιορίστηκε αγωγός στη θέση «ΚΑΖΙΝΟ» και θέση «ΠΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΖΙΝΟ» για λήψη δειγμάτων.

Η διαβίβαση των:
• Η από 5-5-2009 έκθεση αυτοψία ΚΕΠΠΕ
• Η με αριθμ Πρωτ 3845/7-5-2009 αίτηση παράτασης υποβολής υπομνήματος
• Η με αριθμ Πρωτ 9/15-5-2009 αίτηση με την οποία υποβλήθηκε υπόμνημα στην από 5-5-2009 έκθεση αυτοψίας απόψεις
• Η από 10-11-2009 εισηγητική έκθεση επιβολής κυρώσεων ΚΕΠΠΕ Ν. Α. Φθιώτιδας αποκλειστικό σκοπό είχε την παροχή οδηγιών για αποφυγή επικάλυψης της διαδικασίας σχετικά με κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν από την ΕΥΕΠ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία για παροχή οδηγιών συστήθηκε εκ νέου ΚΕΠΠΕ, με κοινοποίηση στην ΕΥΕΠ στις 16-9-2010 για λήψη απόφασης της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2009. Λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε η λήψη απόφασης και προγραμματίζεται νέα σύγκληση ΚΕΠΠΕ

Συν/να φωτογραφική τεκμηρίωση & με email: p.foataki@eyep.minenv.gr
Το αριθμ. Πρωτο 4180/6-7-2009 έγγραφο Δ/νσης Υγείας
Αντίγραφο διεκπεραίωσης e poleodomia

E. N
Ο Δ/ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
Χημ. Μηχ/κός με Α β.
περισσότερα...

1 Δεκ 2010

Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσώνη για την απονιτροποίηση του Σπερχειού

Δείτε
εδώ τη συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν Τσώνη σχετικά με την απονιτροποίηση της κοιλάδας του Σπερχειού
(από το Lamianews.blogspot.com) περισσότερα...