12 Ιαν 2010

Επιστολή των εργαζομένων
του Βιολογικού Καθαρισμού Καμένων Βούρλων

http://kamena-voyrla-news.blogspot.com/
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Με αυτή την επιστολή θέλουμε να διευκρινίσουμε δημότες και δημότισσες Κ. Βούρλων τους λόγους οι οποίοι μας εξώθησαν εμάς τους 4 εργαζόμενους του ΒΙΟ.ΚΑ. να ασκήσουμε επίσχεση εργασίας στον εργοδότη μας και εργολάβο του ΒΙΟ.ΚΑ. κο Παπαλάμπρου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η τελευταία εξοφλητική απόδειξη μισθοδοσίας που έχουμε στα χέρια μας είναι εκείνη του Μαρτίου του 2007. Από εκεί και μετά ο εργολάβος μας έδινε προκαταβολές έναντι μισθού, η καταβολή των οποίων δεν γινόταν σε μηνιαία βάση, αλλά μετά την πάροδο μεγάλων χρονικών διαστημάτων (μέχρι και πέντε μηνών) κατόπιν δικαιωματικά έντονων πιέσεων από μέρους μας.

Είναι ευνόητο λοιπόν ότι έχουμε περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, σε σημείο που κάποιοι από εμάς έχουν πάρει δάνεια για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Παρόλα αυτά όμως όλοι οι εργαζόμενοι δουλέψαμε με ευσυνειδησία, συνέπεια και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια , σε πολύ αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία μας συνθήκες, σεβόμενοι πάντα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον .

Όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν πολλές φορές που εκθέσαμε τα εργασιακά μας προβλήματά στον δήμαρχο Κ. Βούρλων. Ήταν επίσης πολλές οι φορές που, έπειτα από διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούμε, αναβάλλαμε την καταγγελία του εργολάβου στον επόπτη εργασίας (πολύ κακώς κάναμε μας είπαν τώρα από το εργατικό κέντρο και την επιθεώρηση εργασίας).

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2009, που θεωρείται κομβικό χρονικό σημείο, ύστερα από τις τόσες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που είχαμε από όλες τις πλευρές.

Μετά από μια προκαταβολή που πήραμε τον Ιούνιο, ο εργολάβος μας διαβεβαίωσε ότι θα πληρωνόμασταν τον Αύγουστο. Το μόνο που πήραμε ήταν μια νέα παράταση για 10 Σεπτέμβρη. Δυστυχώς και πάλι δεν έγινε τίποτα. Τον Οκτώβρη λοιπόν ανακοινώσαμε στο δήμαρχο Κ. Βούρλων ότι σκοπεύαμε να καταγγείλουμε τον κο Παπαλάμπρου στην επιθεώρηση εργασίας. Την επομένη ο εργολάβος μας έδωσε ένα έναντι του έναντι και φυσικά καινούρια διαβεβαίωση.

Και φτάνουμε, λοιπόν, στον Δεκέμβρη, που έχουμε πλέον διαβεβαιωθεί ότι θα εξοφληθούμε αφού και η συμπληρωματική σύμβαση του κου Παπαλάμπρου με το Δήμο Κ.Βούρλων λήγει στις 22-1-2010. Αυτό δεν έγινε, με την δικαιολογία ότι, ο επίτροπος δεν υπέγραψε το ένταλμα πληρωμής, γιατί έκρινε άκυρη αυτή τη συμπληρωματική σύμβαση.

Μην έχοντας λοιπόν άλλη επιλογή πιέσαμε τον εργολάβο να μας πληρώσει,τα δέκα περίπου μηνιάτικα που μας οφείλει, έστω παίρνοντας δάνειο, ειδάλλως θα του κάναμε επίσχεση εργασίας. Η απάντησή του ήταν: “Δεν μπορώ να σας πληρώσω κάντε μου επίσχεση” .

Η επίσχεση εργασίας έγινε στις 23-12-2009 αφήνοντας την εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ. σε άριστη, από όλες τις απόψεις, κατάσταση.

Να τονισθεί ότι ο εργολάβος όλο αυτό το διάστημα εισέπραττε αρκετά χρήματα, μέχρι που εξοφλήθηκε για την πρώτη σύμβαση που είχε συνάψει με τον Δήμο Κ. Βούρλων.

Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι η άσκηση επίσχεσης εργασίας στην οποία έχουμε προβεί αφενός συνεπάγεται την αποχή από μέρους μας από οποιαδήποτε μορφή υπηρεσίας στο ΒΙΟ.ΚΑ., με τον συγκεκριμένο εργοδότη, και αφετέρου καθιστά καταχρηστική και παράνομη πράξη την είσοδο οποιουδήποτε στο χώρο του ΒΙΟ.ΚΑ. πλην του εργολάβου, μέχρι τη λήξη της σύμβασής του (22-1-2010).

Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως εργαζόμενοι στο ΒΙΟ.ΚΑ., καθόσον πληρούμε και τις προϋποθέσεις (τεχνογνωσία, εμπειρία, κ.λ.π.), σε οποιοδήποτε «ιδιοκτησιακό» καθεστώς επικρατήσει μετά τη λήξη της σύμβασης Δήμου K.B.-Παπαλάμπρου.

Εδώ θα θέλαμε να συμπληρώσουμε το εξής:

Είναι απαράδεκτο από νομικής πλευράς αλλά κυρίως ηθικής, τη στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι που διεκδικούν νόμιμα τα δεδουλευμένα τους, να εισέρχονται παράνομα στο χώρο του ΒΙΟ.ΚΑ., «άλλοι» για να εργαστούν με εντολή του Δήμου Καμ. Βούρλων και τη συγκατάθεση-συναίνεση φυσικά του εργολάβου (καθώς ο ίδιος απουσιάζει).

Και γεννάται το ερώτημα: Γι’ αυτούς υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν ή έρχονται από τη Λαμία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς;

Καμένα Βούρλα 12/1/2010

Οι εργαζόμενοι στο ΒΙΟ.ΚΑ. Κ. Βούρλων
Καραγκιόζογλου Βασιλική
Τσάρας Χρήστος
Υφαντής Βλάσσης
Λίκο Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: