10 Ιουν 2010

Η συγκεκριμένη βιομηχανία που ρυπαίνει στον Σπερχειό δεν είναι απλά υπότροπος...



Περιμένουμε να ακούσουμε το ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ πρόστιμο του κ Νομάρχη
Περιμένουμε να δούμε τις εργαστηριακές αναλύσεις
απο την έξοδο του αγωγού του εργοστασίου
Περιμένουμε να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Το ρεπορτάζ του STAR Κεντρικής Ελλάδας ανέδειξε το θέμα της ρύπανσης του Σπερχειού και κατ' επέκταση του Μαλιακού από συγκεκριμένο εργοστάσιο στην περιοχή της Δαμάστας. Να θυμίσουμε ότι το θέμα το έχουμε φέρει στη δημοσιότητα πολλές φορές στο παρελθόν, στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στα αθηναικά. Να θυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και μάλιστα ο διευθυντής του εργοστασίου τόνιζε στην κάμερα αθηναικού καναλιου "ναι, μας βάλανε πρόστιμο και το πληρώσαμε. Όλα καλά..." Με λίγα λόγια, δεν συμβαίνει τίποτα. Είμαστε περίεργοι να δούμε τί πρόστιμο ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ θα βάλει τώρα ο κ Νομάρχης κι αν θα το φέρει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα. Επίσης ποια θα είναι τα μέτρα σε βάρος της βιομηχανίας την στιγμή που θεωρείται υπότροπος... Επίσης είμαστε περίεργοι να δούμε αν οι ψαράδες θα πιουν το νερό από το Σπερχειό μετά κι από αυτό. Είμαστε περίεργοι να δούμε τις εργαστηριακές μετρήσεις για βαρέα μέταλλα από το δείγμα που πήρε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την έξοδο του αγωγού της βιομηχανίας...

από το http://lamianews.blogspot.com

Την ώρα που ο Νομάρχης Φθιώτιδας ανακοίνωνε μέτρα για το περιβάλλον σε σύσκεψη που προκάλεσε ο ίδιος και ανακοίνωνε ότι θα είναι αμείλικτος σε θέματα που επιχειρήσεις ρυπαίνουν τον Μαλιακό και ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, διαμαρτύρονταν ότι αγνοήθηκαν από τη σύσκεψη περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις του νομού, την ίδια ώρα, βιομηχανία, στην περιοχή της Δαμάστας, σύμφωνα με την τηλεόραση του STAR Κεντρικής Ελλάδας, έριχνε τα ανεπεξέργαστα λύματά της σε αρδευτικό κανάλι κι' από εκεί στον Σπερχειό, λίγα μέτρα πριν αυτός εκβάλλει στον κόλπο του Μαλιακού και σε προστατευόμενη μάλιστα περιοχή Natura.
Τι συνέβη; [...]

Δείτε πως περιγράφει την ιστορία το STAR στην ιστοσελίδα του:

Προβληματισμό και ποικίλα ερωτηματικά για την φερεγγυότητα των ελέγχων προκαλεί η αποκάλυψη του Star για συνεχή ρήψη ανεπεξέργαστων λυμάτων εργοστασίου στην περιοχή της Δαμάστας σε αρδευτικό κανάλι που καταλήγει στον Σπερχειό Ποταμό. Μία τυχαία περιήγηση της κάμερας του Star στην περιοχή ανέδειξε το πρόβλημα, και χτύπησε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, οι οποίες έσπευσαν για ελέγχους και μετρήσεις και με αφορμή μάλιστα την επίσκεψή τους διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων.
Και το πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν ο τηλεοπτικός φακός του Star δεν περνούσε από εκεί και δεν εντόπιζε το πρόβλημα για πόσο καιρό θα συνεχιζόταν αυτή η δραματική κατάσταση, η οποία σημειωτέον συνεχίζει, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πήρε χθες η δ/νση περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μία κατάσταση χρόνια, δηλαδή μέρος του Σπερχειού Ποταμού μολύνεται κάθε μέρα, τα παρακείμενα χωράφια που γίνονται δέκτες των χημικών αυτών ουσιών και παράγουν ελιές μολύνονται επίσης κάθε μέρα, οι καλλιέργειες που ποτίζουν οι αγρότες από το εν λόγω αρδευτικό κανάλι μολύνονται και αυτά. Γιατί; Με την ανοχή τίνος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: