30 Μαρ 2011

Λύματα και σκουπίδια στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μακρακώμης


“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
http://maliakos-sos.blogspot.com
maliakos-sos@gmail.com

Λύματα και σκουπίδια στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μακρακώμης

Λαμία, 30.3.2011
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν άμεση σχέση με τον Σπερχειό ποταμό και έμμεση με τον Μαλιακό συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε η γραμματεία της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS με τον νέο δήμαρχο Μακρακώμης Θύμιο Παπαευθυμίου.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν η διαχείριση των [...]αστικών λυμάτων και των σκουπιδιών. Είναι γνωστοί άλλωστε οι αγώνες της Κίνησης τόσο για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Σπερχειάδας – Μακρακώμης, όσο και για τις δύο παράνομες χωματερές, που λειτουργούσαν στις όχθες του ποταμού.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της Γραμματείας της ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS για την κατάθεση του πακέτου του έργου, στο πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α), για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Σπερχειάδας και Μακρακώμης και την αποπεράτωση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των δύο κωμοπόλεων, όπως επίσης και για τον Βιολογικό Καθαρισμό compact των αστικών λυμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και Τυμφρηστού.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, ο κ Παπευθυμίου επεσήμανε ότι σήμερα τα σκουπίδια του Δήμου μεταφέρονται στο σκουπιδότοπο της Λαμίας. Παράλληλα έκανε λεπτομερή ενημέρωση για την ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στη χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Κεντρικής Φθιώτιδας κοντά στο χωριό Τρίλοφο.
Τα μέλη της Γραμματείας της ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS τόνισαν ότι η λύση δεν είναι ένας ακόμα ΧΥΤΑ στην Κεντρική Φθιώτιδα, αλλά η σωστή λειτουργία και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Στερεάς με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Έτσι πρότειναν την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και την μείωση του όγκου τους, με την άμεση και πλήρη ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης σε όλο τον Δήμο, τη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης σε κάθε επαρχία και τη μεταφορά των σκουπιδιών στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Παράλληλα συζητήθηκε η προσεκτικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των οικοδομικών μπαζών καθώς και η πλήρης αποκατάσταση των παλιών χωματερών.
Ζητήθηκε τέλος από τον Δήμαρχο η επίσπευση όλου του πακέτου των έργων και η εντατικοποίηση των κινήσεων, προκειμένου στο εξής οι προσπάθειες να κατευθυνθούν χωρίς καθυστερήσεις στην ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των όμορφων παραποτάμιων και ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου.
Η Γραμματεία της Κίνησης ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, όπως και με τους άλλους δήμους, δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει και να συνεργαστεί προκειμένου να επισπευσθούν οι στόχοι του Δήμου αναφορικά με τα παραπάνω θέματα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα 6974472485
Παπαλέξη Ιουλιέττα Μαρίνι Στυλίδας 6939047462
Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος 6976562635
Σταμέλλος Στέφανος Λαμία 6977261256
Φούντας Πάρης Λαμία 6932269378

Δεν υπάρχουν σχόλια: