3 Ιαν 2016

Άδειες αλιείας στις βιντζότρατες, με την αστεία δικαιολογία του "ερευνητικού σκοπού"


"Η βιντζότρατα είναι ένα παράκτιο συρόμενο εργαλείο που αποτελείται από ένα σάκο τράτας που σύρεται με βίντσι από ένα σκάφος πολύ κοντά στην ακτή. Πιάνει πολύ γόνο, δηλαδή μικρά ψάρια, τα οποία δεν έχουν φτάσει στο στάδιο αναπαραγωγής. Ο τρόπος αυτός αλιείας εφαρμόζεται κατεξοχήν πάνω από τα λιβάδια Ποσειδωνίας, απειλώντας τα άμεσα (πρόκειται για μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα που απαντώνται μόνο στη Μεσόγειο και αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης γόνου)."

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, ο αρμόδιος Υπουργός, ρουσφετολογικά, έδωσε άδειες αλιείας στις βιντζότρατες, με την αστεία δικαιολογία του "ερευνητικού σκοπού". Ουσιαστικά, επιτρέπει σε 185 αλιευτικά σκάφη (όλο σχεδόν, τον αλιευτικό στόλο) για 2 και πλέον μήνες, να σαρώνουν τους ελληνικούς βυθούς με γρίπους, ιδιαίτερα επικίνδυνους για τα πολύτιμα οικοσυστήματα της θάλασσας, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια. Η χώρα μας με την "ευλογία" του αρμόδιου Υπουργείου, βρίσκει και πάλι τον τρόπο να επιτρέψει, από το "παραθυράκι" μιας αμφιβόλου αξίας έρευνας, οι ΛΥΚΟΙ να... "μετρανε" τα πρόβατα!
Για τη Νάξο ειδικά,
το Υπουργείο παραχώρησε 7 άδειες, αριθμός μάλλον υπερβολικός για ένα νησί που περιβάλλεται από περιοχές Natura 2000 και Λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica μεγαλύτερη του 35%), σε επαγγελματίες αλιείς για να καταμετρούν "ΔΗΘΕΝ" τα ψάρια που πιάνουν!
Πώς ελέγχονται άραγε αυτοί οι επαγγελματίες για τη δραστηριότητά τους;
Διαθέτουν όλοι σύστημα εντοπισμού θέσης gps (όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση-παρ5);
Είναι δυνατός ο έλεγχος των αλιευμάτων για την ποσότητα και την εκμετάλλευσή τους;
Ποιος είναι ο ανάδοχος του έργου και ποια τα αποτελέσματα;
Ποια είναι η αναγκαιότητα μιας τέτοιας έρευνας και ποιος ο σκοπός της;
Γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι;
Μήπως εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΥΣ παρά οφέλη;
Ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”, εκφράζοντας τους έντονους φόβους και προβληματισμούς του, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας του νησιού μας. Ας καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι, ότι η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της Νάξου είναι προϋπόθεση για τη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των τίμια εργαζομένων αλιέων, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο, τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται από τις υπεραλιευτικές πρακτικές που προωθούνται για τους λίγους...
Αναλυτικά η απόφαση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: