26 Ιουν 2009

Επιστολή προς τον Π (κάθε Π)

καλησπέρα Π,
Είναι όπως τα λες. Η αναξιοπιστία των υπευθύνων, και ιδιαίτερα της Νομαρχίας, μας κάνει όλους επιφυλακτικούς. Ακόμα και οι επιστημονικές προσεγγίσεις του προβλήματος "μπάζει νερά". Εμείς λέμε ότι ανεξάρτητα από την αιτία του θανάτου των ψαριών, ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και θέλει άμεσα μέτρα. Αυτά προσπαθούμε να επιβάλουμε με το δικό μας τρόπο και δυστυχώς βρίσκουμε τέτοια αδιαφορία και αντίσταση που δεν μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι καθόλου αισιόδοξα τα πράγματα σε ό,τι αφορά στους ρυπαντές και στις υπεύθυνες υπηρεσίες. Σου στέλνω συνημμένα ένα ημιεπεξεργασμένο κείμενο που δείχνει την πρώτη εικόνα που έχουμε για τους ρυπαντές.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΚΟΕ, μου είπαν ότι ολοκλήρωσαν μια 2μηνη έρευνα για τον Μαλιακό πριν λίγες μέρες και ότι σκοπεύουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα στις αρχές Αυγούστου που θα τελειώσουν την επεξεργασία των στοιχείων. Δεν ξέρω, αλλά κάποιον πρέπει να εμπιστευτούμε. Το ΕΛΚΕΘΕ θα έρθει ξανά τις επόμενες μέρες, νομίζω για το Σπερχειό μόνο. Τους περιμένουμε στις 30 Ιουνίου. Τα στοιχεία ξανά θα καθυστερήσουν πάνω από δυο μήνες.

Σήμερα είδαμε τον κ Κορμάζο, τον δήμαρχο Εχιναίων. Όλοι οι παράλιοι οικισμοί του Δήμου έχουν απορροφητικούς βόθρους ακόμα και στα 20 μέτρα από τη θάλασσα. Αλλά και όσοι έχουν στεγανούς, όπως μας είπε με μισόλογα και ο ίδιος ο δήμαρχος, τα λύματα τα αδειάζουν στις κοντινότερες σούδες και στα ρέματα... αν όχι στη θάλασσα, κυρίως τη νύχτα. Για βιολογικό καθαρισμό, ακόμα δεν έχει έτοιμη μελέτη, τώρα κάτι σκέφτεται αλλά... όλα σκοντάφτουν στο κόστος κατασκευής και φυσικά στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης... πόσο θα επιβαρύνει την κάθε οικογένεια. Βασικά θέματα για κάθε παράκτιο δήμο τα σκουπίδια με την έλλειψη ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ, την κατάσταση της ανακύκλωσης στα σπάργανα και με λάθος πρακτική, τα λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους και το πρόβλημα της προσβασιμότητας στις ακτές που κι αυτό μας απασχολεί σαν ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS.

Πες στην μητέρα σου ότι ετοιμάζουμε μια συγκέντρωση για την προσβασιμότητα στις ακτές μια από τις επόμενες Κυριακές, ξεκινώντας από τα θέρετρα των αξιωματικών στον Καραβόμυλο. Ξέρω ότι έχει η μητέρα σου κάποια προβλήματα στην Κουβέλα (;) με κάποιους έξυπνους κλπ

Ανάλογη είναι η εικόνα και τα συμπεράσματα απο την επίσκεψή μας σε όλους τους παράκτιους δήμους και στους παρόχθιους του Σπερχειού. Ίσως και χειρότερα. Ξέρεις για τη μη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών Σπερχειάδας - Μακρακώμης και της Στυλίδας, που είναι κατασκευασμένοι εδώ και 15 χρόνια.... δεν έχουν ακόμα δίκτυα αποχέτευσης... Ειδικά ο δήμος Μακρακώμης ρίχνει όλα τα αστικά λύματα απευθείας στον Σπερχειό μέσω του δικτύου ομβρίων.

Να είμαστε σε μια επικοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: