24 Νοε 2009

Εκπομπή "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ" ΕΤ -1 στις 5/12: " Σπερχειός - Μαλιακός: Από τις πηγές μέχρι τη θάλασσα. "

"ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ" ΕΤ -1
ΧΑΡΑ ΦΡΑΓΚΟΥ
harafragou@gmail.com


Σας αποστέλω δελτίο τύπου και φωτογραφία του πέμπτου επεισοδίου της "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑΣ" με τίτλο
" Σπερχειός - Μαλιακός: Από τις πηγές μέχρι τη θάλασσα. ",

το οποίο, θα μεταδωθεί 5 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 14:00, από τη συχνότητα της ΕΤ -1.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Σπερχειός-Μαλιακός: Από τις πηγές μέχρι τη θάλασσα."

Οίτη, Σπερχειός .Μαλιακός:
Ενα οικοσύστημα που αντιστέκεται



Από τις πηγές της Οίτης η Φωτόσφαιρα ακολουθεί τον ποταμό Σπερχειό και καταλήγει στις εκβολές του και στον Μαλιακό κόλπο. Μαζί με δύο περιβαλλοντιστές - ακτιβιστές, τον Στέφανο Σταμέλλο κ τον Μπάμπη Χονδραλή, η Χαρά Φράγκου καταγράφει τον πλούτο και τις παρακαταθήκες των ορεινών και τις οδυνηρές για το οικοσύστημα του Σπερχειού παρεμβάσεις του ανθρώπου στα πεδινά.

Κλειστές μονάδες βιολογικών καθαρισμών, χωματερές δίπλα στις όχθες του Σπερχειού, βιομηχανικές μονάδες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Μαλιακό.

Και μέσα από αυτά, η ομορφιά που αντιστέκεται, το όραμα των πολιτών της περιοχής για αειφορία.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού, η δ/ση φωτογραφίας του Δημήτρη Κουκά, η παραγωγή για την ΕΤ 1 του Θ.Παπαντωνόπουλου. περισσότερα...

21 Νοε 2009

Είναι απορίας άξιο γιατί η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνει τον Μαλιακό

Εννέα παράκτιες περιοχές εκπέμπουν SOS
Κινδυνεύουν κόλποι και προστατευόμενα είδη, αναφέρει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

Εφημ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21.11.2009
Του Θαναση Tσιγγανα

Ιδιαίτερα ευαίσθητες στον ευτροφισμό που δημιουργείται εξαιτίας της ρύπανσης είναι εννέα παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση για το περιβάλλον που εκπόνησε μέσα στο 2009 το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ο Κόλπος της Ελευσίνας, ο Εσω Σαρωνικός Κόλπος, ο Κόλπος της Θεσσαλονίκης, ο Αμβρακικός και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου κινδυνεύουν από το φαινόμενο του ευτροφισμού (η υπερσυγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων αυξάνει άλγες και βακτήρια που «κλέβουν» το οξυγόνο από τα ψάρια), ενώ ο Παγασητικός Κόλπος, ο Αργολικός, ο Πατραϊκός και ο Κόλπος του Ηρακλείου επηρεάζονται σημαντικά από το ίδιο φαινόμενο, αλλά και επίγειες δραστηριότητες. Η ευφορία που προκαλεί κάθε χρόνο η αναγγελία των Γαλάζιων Σημαιών για τις ελληνικές τουριστικές ακτές (φέτος 430) θέτει συχνά στο περιθώριο την κατάσταση που αποκαλύπτει το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικής Παρακολούθησης Θαλάσσιας Ρύπανσης με μετρήσεις σε 139 σημεία των ελληνικών θαλασσών, στο πλαίσιο του Μεσογειακού προγράμματος MEDPOL.

Τα τελευταία αποτελέσματα του προγράμματος -συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΚΠΑΑ- δείχνουν ότι «τα εντοπισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στα παράκτια οικοσυστήματα οφείλονται κυρίως στο ότι δέχονται ανεπαρκώς επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά υγρά απόβλητα και απορροές από γεωργικές περιοχές. Κύρια πηγή αζώτου στα παράκτια οικοσυστήματα είναι οι γεωργικές απορροές που συνεισφέρουν από το 45% (στα νησιά του Αιγαίου) μέχρι 70% (στην ανατολική Πελοπόννησο) του συνολικού φορτίου.

Ο Κόλπος της Ελευσίνας θεωρείται σήμερα η πιο ρυπασμένη ελληνική θάλασσα αφού δέχεται ανεπεξέργαστα βιομηχανικά υγρά απόβλητα από ναυπηγεία, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανία τσιμέντου, χαρτιού, απορρυπαντικών και τροφίμων. (Υπάρχουν περί τις 1.000 βιομηχανικές μονάδες κοντά στην ακτογραμμή Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.) Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις οργανικού φορτίου και χλωροφύλλης και συχνά χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων εντοπίζονται στα παράκτια νερά, τα ιζήματα και ορισμένους οργανισμούς (π.χ. μύδια).

Στον Εσω Σαρωνικό Κόλπο, που δέχεται τα επεξεργασμένα αστικά υγρά απόβλητα της πρωτεύουσας και επεξεργασμένα βιομηχανικά απόβλητα, παρατηρούνται, περιστασιακά, φαινόμενα ευτροφισμού και υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανοκασσιτερούχων ενώσεων.

Ο Κόλπος της Θεσσαλονίκης δέχεται επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της πόλης και της Βιομηχανικής Περιοχής Καλοχωρίου, ενώ ο Αμβρακικός «υποφέρει» από τα λύματα της Αρτας, αλλά και γεωργικές απορροές.

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου δέχεται τα μερικώς επεξεργασμένα λύματα της πόλης και γεωργικές απορροές που σε συνδυασμό με τα αβαθή νερά την καθιστούν επιρρεπή στον ευτροφισμό.

Από τους άλλους τέσσερις κόλπους, ο Παγασητικός εμφανίζει σποραδικά υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών και οργανικού φορτίου που συνδέονται με περιστατικά ευτροφισμού και υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων συγκλίνουν ότι ο ευτροφισμός, τα βαρέα μέταλλα και η τουριστική ανάπτυξη είναι οι κυριότερες απειλές και για λιβάδια Ποσειδωνίας (υποθαλάσσια φυτά). Στην Ελλάδα από τους συνολικά 239 Τόπους Κοινοτικής Προστασίας, 70 έχουν χαρτογραφηθεί με λιβάδια Ποσειδωνίας, αλλά μόνο το 10% - 20% τους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. περισσότερα...

20 Νοε 2009

Προτάσεις της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS
για τον κόλπο

ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS
Κίνηση Πολιτών
http://maliakos-sos.blogspot.com

Νοέμβρης 2009

Επειδή εκτιμάμε ότι:
- Το πρόβλημα του Μαλιακού παραμένει, δεν αντιμετωπίστηκε στην ουσία του και η απειλή της ολικής του καταστροφής είναι ορατή.
- Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεων των αρμοδίων φορέων και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Δεν έχει γίνει τίποτα που να μας ικανοποιεί και οι αρχές του τόπου επανέρχονται διαρκώς σε «μελέτες για τις μελέτες».
- Δεν αρκούν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η αγορά σκάφους από τη Διεύθυνση Αλιείας της ΝΑΦ ή μόνο εξαγγελίες.

Εμείς θέλουμε καθαρή ξανά τη θάλασσά μας και πιστεύουμε η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν βρίσκεται σε καινούργιες μελέτες, αλλά σε έργα. Έργα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των μελών μας, ζητάμε τα εξής:

1. Από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία
- Θεσμοθέτηση και λειτουργία της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ - ΜΑΛΙΑΚΟΣ
- Σύσταση Φορέα Διαχείρισης Σπερχειού – Μαλιακού
- Χαρακτηρισμός του Σπερχειού και των παραποτάμων του ως “ευαίσθητου αποδέκτη”
-Ένταξη της κοιλάδας του Σπερχειού στο πρόγραμμα απονιτροποίησης
- Δίκτυο σταθμών μέτρησης της ποιότητας των νερών του Μαλιακού και όλων των λεκανών απορροής που εκβάλλουν στο Μαλιακό.
-Έρευνα για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού και της Κοιλάδας του Σπερχειού και άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
- Θεσμοθέτηση της Αλειοφυλακής και πρόσληψη αλειοφυλάκων για το ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ και το Λιβάρι
- Αυστηρή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
- Εφαρμογή της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ σε ό,τι αφορά τη πληροφόρηση και τη διαβούλευση για τα Υδατικά Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων με τους πολίτες

2. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
- Aμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με ικανό αριθμό επιστημόνων σε σχετικές ειδικότητες
- Προληπτικό έλεγχο και επίβλεψη στη λειτουργία όλων των βιολογικών καθαρισμών αστικών και βιομηχανικών λυμάτων
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των βυτιοφόρων βοθρολυμάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες
- Χωροθέτηση και σταδιακή απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Μαλιακό Κόλπο
- Έρευνα για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού και της κοιλάδας του Σπερχειού
- Πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις μελέτες και την έρευνα για τα νερά του Μαλιακού

3. Από τους δήμους και την ΤΕΔΚ
- Κατασκευή και λειτουργία το συντομότερο δυνατό των βιολογικών καθαρισμών όλων των οικισμών
- Aμεση επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας
- Απομάκρυνση όλων των σκουπιδιών από τις όχθες του Σπερχειού με άμεσο κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών.
- Καμπάνια και μέτρα για την προώθηση της μείωσης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και της εφαρμογής της κομποστοποίησης σε όλους τους δήμους με στόχο τα μηδενικά απόβλητα
- Διαδημοτική συνεργασία – δικτύωση των παράκτιων δήμων για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και την κοινή δράση σε θέματα απομάκρυνσης των εστιών ρύπανσης και την απορρύπανση

4. Από τους πολίτες
- Να είναι πιο υπεύθυνοι και ενεργοί(διαχείριση των σκουπιδιών τους, πίεση στους φορείς, επαγρύπνηση και άμεση αναφορά για οποιαδήποτε περίπτωση ρύπανσης πέφτει στην αντίληψη τους)
- Να μην εμπιστεύονται εύκολα όσους υπόσχονται πολλά χωρίς να πράττουν έργα.
- Να πλαισιώσουν την Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS και όποια κίνηση, σύλλογο κλπ «βάζει πλάτη» για το τεράστιο θέμα του κόλπου και του περιβάλλοντος γενικότερα.

5. Εμείς
- Επιδιώκουμε συνάντηση με τους Υπουργούς: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
- Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, και θα επισκεφθούμε τους φορείς, όπως: ΤΕΕ, Επιμελητήριο, Φορείς επαγγελματιών, Ιατρικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο κλπ
- Θα επαναλάβουμε νέο κύκλο επαφών με τους δημάρχους των παράκτιων δήμων, αλλά και των παραποτάμιων δήμων του Σπερχειού.
- Θα συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές μελέτες ή αντίγραφά τους για τον Μαλλιακό και το Σπερχειό που έγιναν από φορείς (π.χ. Πανεπιστήμια, ΕΛΚΕΘΕ, ΙΓΜΕ, Γενικό Χημείο του Κράτους, Νομαρχία, Δήμους ή ιδιωτικά εργαστήρια) για να συγκροτήσουμε ένα αρχείο πληροφόρησης σχετικά με το παρελθόν και το παρόν του κόλπου και της περιοχής που τον επηρεάζει.
- Θα ζητήσουμε από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Χημείας, Γεωλογίας, Βιολογίας, Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικές σχολές κ.α.) να αναθέσουν εργασίες σε φοιτητές τους σχετικές με τη κατάσταση του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου.
- Προγραμματίζουμε ΗΜΕΡΙΔΑ με βασικό περιεχόμενο την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού και της Κοιλάδας του Σπερχειού με σεβασμό και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την άλλη διάσταση - απάντηση στην άναρχη, ανεξέλεγκτη, ασύδοτη φερόμενη "ανάπτυξη", που λειτουργεί σήμερα και που τα αποτελέσματά της τα ζήσαμε και τα ζούμε. Να μιλήσουμε για τη βιώσιμη γεωργία με άξονα την ελιά και τα παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας, τις νέες όχι υδροβόρες καλλιέργειες, και για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Να μιλήσουμε για τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον θαλάσσιο και ιαματικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό κλπ τουρισμό. Να μιλήσουμε για τη βιώσιμη παράκτια αλιεία με όρους και όρια, την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον κόλπο και την απαγόρευση των μεγάλων σκαφών και των γριγρι. Για την προστασία στο Λιβάρι και για την λειτουργία της αλειοφυλακής.

Στην ημερίδα επίσης να συζητήσουμε για την προστατευόμενη περιοχή ΝATURA 2000, τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και απορριμμάτων, των βιομηχανικών λυμάτων των λυμάτων των ελαιοτριβείων και φυσικά της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ΜΠΕ για τα μεγάλα έργα

Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζονται λύσεις ΤΩΡΑ.
Η συνεισφορά ΟΛΩΝ μας είναι απαραίτητη.
περισσότερα...