ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com
Ήπια βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης
του Μαλιακού Κόλπου
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια
ασύδοτης λειτουργίας των ρυπαντών
Λαμία, 21.2.2010
Έρχεται αύριο Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για έγκριση ή όχι, το θέμα των Περιβαλλοντικών Όρων για την αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής του εργοστασίου της AGROINVEST στο Αχλάδι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχιναίων καταψηφίστηκε μέσα σε ένα κλίμα αντιδράσεων και έντονης αγανάκτησης των κατοίκων της περιοχής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Αυτές οι αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα τριών κυρίως παραγόντων, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Νομαρχιακό Συμβούλιο:
- της ανυπόφορης κατάστασης που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή εξ αιτίας της μη σωστής λειτουργίας του εργοστασίου, και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
- της ασύδοτης λειτουργίας του εργοστασίου με την ανυπόφορη δυσοσμία και τη θαλάσσια ρύπανση με αποκορύφωμα το σημαντικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία από του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για παράβαση περιβαλλοντικών όρων,
- και του κινδύνου για την πρόσθετη επιβάρυνση του Μαλιακού Κόλπου και την υπονόμευση των στρατηγικών στόχων για μια τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Φθιώτιδας.
Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που βάζουν το δίλημμα: θέσεις εργασίας ή αποβιομηχάνιση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλαστό δίλημμα. Ξεχνάνε ότι σήμερα η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης αναδεικνύεται ως το μόνο βιώσιμο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο. Ξεχνάνε ότι υπάρχουν και οι “οργανωμένοι υποδοχείς”, οι Βιομηχανικές Περιοχές για να φιλοξενήσουν τέτοιες βιομηχανίες και δραστηριότητες. Ξεχνάνε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν ή απειλούνται εξ αιτίας της ρύπανσης και της αμφίβολης περιβαλλοντικής προοπτικής της περιοχής. Όμως πρέπει να αναλογιστούν πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δώσει η ενίσχυση της βιώσιμης παράκτιας αλιείας, η αγροτική παραγωγή, με άξονα και στροφή στην βιολογική ελιά και τα προϊόντα ποιότητας, ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός μικρών μονάδων είτε σε καταλύματα είτε σε επιχειρήσεις εστίασης. Σ΄ αυτούς τους τομείς η Ανατολική Φθιώτιδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μέσα απ’ αυτούς τους δρόμους μπορεί να προκύψει η πολυπόθητη απασχόληση και οι θέσεις εργασίας.
Αντί να αναλώνονται οι φορείς της περιοχής στο αν θα εγκρίνουν ή όχι την λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών μέσα στην ακτή και δίπλα σε τουριστικούς οικισμούς, θα έπρεπε να “συσκέπτονται” διαρκώς για το ποιες μορφές, ποια μέτρα, ποιες πρακτικές, ποιες επενδύσεις θα γίνουν στο να “πάρει μπροστά” το χειμαζόμενο παραγωγικό δυναμικό και πώς τελικά ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός θα γίνει μοχλός ανάπτυξης. Ακόμα πώς θα λυθεί το πρόβλημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και η χωροθέτηση των λειτουργιών.
-----------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ: 2231021007, 6977261256
Παραθέτουμε αποσπάσματα του Ειδικού Χωροταξικού Τουρισμού
που αφορούν άμεσα την προστασία των παράκτιων τουριστικών περιοχών
«Ο περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων – χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές / βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτίρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων) ιδιαίτερα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά» (σελίδα 21)
«Τουρισμός – βιομηχανία: Σε περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού, είναι κατά κανόνα επιθυμητή η συγκέντρωση βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης σε οργανωμένους υποδοχείς. Η τυχόν επιτρεπόμενη σημειακή χωροθέτηση της βιομηχανίας δεν πρέπει να θίγει το περιβάλλον και το τοπίο ως τουριστικούς πόρους.» (σελ 38 “Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις”)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου