του Δημήτρη Βέττα
Ενόψει της συζήτησης για την αποχέτευση του νέου Δήμου Στυλίδας, θεώρησα σκόπιμο να εκθέσω τους προβληματισμούς μου σχετικά, προκειμένου να συμβάλω, όσο μπορώ, στη λήψη της προσφορότερης για την περιοχή και τους δημότες απόφασης.
Η αποχέτευση στα όρια του νέου Δήμου και σε συνθήκες Καλλικράτη, απαιτεί γνώση του προβλήματος και πολιτική βούληση για να δοθεί λύση οριστική και αποτελεσματική.
Για να παρθεί απόφαση ρεαλιστική και βιώσιμη, χρειάζεται να [...]ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με επαρκή στοιχεία, που θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση θέσης για θετική ή αρνητική ψήφο.
Με το σημείωμα αυτό θα προσπαθήσω, στο μέτρο του δυνατού, να δώσω στοιχεία, όσα μπόρεσα να συγκεντρώσω, που ελπίζω να βοηθήσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους να προβληματιστούν και να απόφασίσουν, όσο γίνεται, πιο αντικειμενικά και υπεύθυνα για το καλό του Δήμου.
Η αποχέτευση στα όρια του Δήμου, αν δεν υπήρχε διαμορφωμένη κατάσταση, έπρεπε να αντιμετωπιστεί συνολικά. Αυτό κατά τη γνώμη μου σήμερα δεν μπορεί να γίνει.
ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Στο Δ. Διαμέρισμα Στυλίδας η κατάσταση είναι διαμορφωμένη. Υπάρχει σχετική υποδομή :
-Έχει κατασκευαστεί μέρος του αποχετευτικού δικτύου (+ 40 % και πλέον) και
-Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού (Δυτικά του Δ. Διαμερίσματος).
Στα Υπόλοιπα (δεκαπέντε) Δ Διαμερίσματα δεν υπάρχει καμία σοβαρή υποδομή.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν προσφέρεται για πολλές λύσεις. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες. Να τις δούμε μία μία.
Α. Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του νέου Δήμου με :
Α1. Ενιαίο αποχετευτικό Δίκτυο για όλα τα Δ Διαμερίσματα, με μία μονάδα Βιολογικού καθαρισμού ή
Α2. Ομαδοποίηση Δ Διαμερισμάτων πχ :
α) Καραβόμυλος, Αχινός, Ράχες, Παλιοκερασιλά, Αχλάδι.
β) Πελασγία, Βαθύκοιλο, Παραλία Πελασγίας, Μύλοι.
γ) Στυλίδα, Αυλάκι, Αγία Μαρίνα, Νεράιδα, παραλιακοί Οικισμοί.
δ) Γλύφα.
ε) Λογγίτσι.
Η πρόταση της ομαδοποίησης είναι ενδεικτική. Η λύση που θα επιλέξουμε σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα μελέτης που μπορεί να μας κάνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου. Οι Υπηρεσίες μας μπορούν, αρκεί να τις εμπιστευτούμε.
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ - ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ
Α1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Η λύση αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί, αν δεν υπήρχε σε εξέλιξη το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Το δεδομένο αυτό επηρεάζει αποφασιστικά τη σκέψη για ενιαία αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος του Δήμου, διότι υπάρχει η υφιστάμενη υποδομή, όπως θα φανεί στη συνέχεια.
Το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας έχει προσανατολισμό προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και η μεταφορά των λυμάτων με τη βοήθεια του υφιστάμενου δικτύου μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ προς την κατεύθυνση αυτή (Δυτικά). Η μεταφορά των λυμάτων προς άλλη κατεύθυνση, μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο δεν μπορεί τεχνικά να γίνει (η μεταφορά υγρών μέσω δικτύου, όπως αυτό που έχει κατασκευαστεί στο ΔΔ Στυλίδας, δεν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση).
Με δεδομένο ότι ο βασικός αγωγός του αποχετευτικού δικτύου του ΔΔ Στυλίδας είναι προσανατολισμένος Δυτικά, η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του νέου Δήμου μπορεί να αντιμετωπιστεί:
1. Με τη μεταφορά όλων των λυμάτων στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού του ΔΔ Στυλίδας ή
2. Να αχρηστευτεί ο κύριος αγωγός του ΔΔ Στυλίδας και να αντικατασταθεί με νέο, με κατεύθυνση τη θέση που θα οριστεί για τις εγκαταστασεις του νέου Βιολογικού καθαρισμού.
Η λύση αυτή απαιτεί :
α. Μελέτη δικτύων, εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, περιοχής μέσα στην οποία θα εγκατασταθεί ο βιολογικός καθαρισμός, απόδέκτη αποβλήτων βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.
β. Εξασφάλιση Χρηματοδότησης του έργου συνολικά.
Είναι μια πρόταση που ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης στα όρια του ΔΔ Στυλίδας.
Α2. Η ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ Δ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Η πρόταση της ομαδοποίησης μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και οι Υπηρεσίες μας να μας δώσουν προτάσεις γύρω από ενώσεις Δ Διαμερισμάτων, για να αντιμετωπιστεί το αποχετευτικό πρόβλημα. Θα χρειαστούν πολλές συνεδριάσεις γι΄αυτό. Ειδικότερα :
Α.2.1 Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Δ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Το αποχετευτικό δίκτυο του ΔΔ Στυλίδας έχει προχωρήσει σημαντικά. Υπάρχουν: Δίκτυο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
Το τμήμα του αποχετευτικού δικτύου που έχει κατασκευαστεί είναι μεγαλύτερο από 40 %.
Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού έχουν παραληφθεί και σύμφωνα με το πιστοποιητικό παραλαβής μπορεί να λειτουργήσει!!. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αναρωτηθούμε: αφού είναι σε κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει, γιατί δεν λειτουργεί; Τι εμποδίζει τη λειτουργία του;
Εάν οι εγκαταστάσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν, έπρεπε εδώ και χρόνια να μπουν σε λειτουργία. Δε χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα το δίκτυο και μετά να μπει σε λειτουργία το σύστημα συνολικά (σ΄ όλες τις πόλεις δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις...).
Α.2.2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ;
Εάν κάποιος επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Δ Διαμέρισμα Στυλίδας, εύκολα θα διαπιστώσει αυτό που όλοι οι πολίτες του ΔΔ Στυλίδας κουβεντιάζουν. ΟΙ εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, η στεγανότητα των δεξαμενών έχει τρωθεί κ.λπ
Για τις εγκαταστάσεις αυτές δεν υπάρχει αποδέκτης των λυμάτων [η θέση (ΒαΪνόρεμα) και ο τρόπος που αναφέρει η υπάρχουσα μελέτη δεν έγινε αποδεκτή] που θα προκύπτουν μετά την επεξεργασία. Οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί δεν ισχύουν. Χρειάζεται έγκριση νέας μελέτης, με βάση την οποία θα προσδιορίζεται ο αποδέκτης των απόβλητων που θα προκύπτουν από το βιολογικό καθαρισμό. Ο αγωγός πρέπει να είναι υποθαλάσσιος και να καταλήγει σε περιοχή όπου το βάθος της θαλασσας να είναι μεγαλύτερο από 80 μέτρα, για να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος. Η όλη διαδικασία είναι δυσχερής, αν όχι αδύνατη.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Πριν αποκλειστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, χρειάζεται απαραίτητα να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος, μία των οποίων είναι και το κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης των λυμάτων και λειτουργίας του. Πόσο επιβαρύνει το Δημότη;
Από στοιχεία που έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, το κόστος λειτουργίας του βιολογικού Καθαρισμού ανέρχεται σε 1,6 Eu ανά κυβικό μέτρο λύματος (δεν συμπεριλαμβάνονται η διάθεση των υγρών μετά την επεξεργασία, η συντήρηση, οι επισκευές κ.λπ).
Εάν ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που προαναφέρθηκαν, καθώς και άλλοι που τυχόν θα υπάρξουν, σκόπιμο είναι η επανεξέταση του προβλήματος : αποχετευτικό δίκτυο ΔΔ Στυλίδας - εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, να τεθεί στην κρίση των Δημοτικών Συμβούλων
Η περιπέτεια του βιολογικού καθαρισμού Καμένων Βούρλων δεν πρέπει να επαναληφθεί και στη δική μας περίπτωση.
Β. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ;
Υπάρχει η πρόταση που συζητήθηκε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση που θέλει τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του ΔΔ Στυλίδας με το αποχετευτικό δίκτυο της Λαμίας.
Πριν αναλύσουμε το πρόβλημα αυτό, χρειάζεται να δοθούν παραδείγματα παρόμοιων λύσεων. Έτσι για παράδειγμα τα αποχετευτικά δίκτυα όλων των Δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής λειτουργούν στα πλαίσια της ΕΥΔΑΠ και μεταφέρονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις στη Ψυτάλλεια. Τα αποχετευτικά δίκτυα των Δ Διαμερισμάτων Ανθήλης, Σταυρού, Αγίας Παρασκευής, Ροδίτσας κ.λπ χρησιμοποιούν το αποχετευτικό δίκτυο και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας και λειτουργούν στα πλαίσια της ΔΕΥΑΛ.
Με τα πιο πάνω παραδείγματα προσπάθησα να διασκεδάσω τις επιφυλάξεις κάποιων Δημοτικών Συμβούλων, που θεωρούν ότι μια τέτοια σχέση με τη ΔΕΥΑΛ δημιουργεί συνθήκες εξάρτησης του ΔΔ Στυλίδας από τις επιλογές της ΔΕΥΑΛ (πολιτική τιμολόγησης, κ.λπ).
Η πρόταση αυτή, κατά τη γνώμη μου, εκτός από το ότι λύνει το πρόβλημα της αποχέτευσης των Δ Διαμερισμάτων Στυλίδας, Αυλακίου και Αγίας Μαρίνας σε σύντομο χρονικό διάστημα (18 - 24 μήνες), μάς εξασφαλίζει και την απαραίτητη τεχνογνωσία που χρειάζεται.
Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση θέσης θετικής ή αρνητικής είναι αυτά που αφορούν το τίμημα (λογαριασμό) που θα κληθούν οι Δημότες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Στυλίδας, Αυλακίου και Αγίας Μαρίνας να καταβάλουν, αν πραγματοποιηθεί η λύση της μεταφοράς των λυμάτων στη Λαμία, σε σχέση με εκείνο που θα πλήρωναν αν προκριθεί η λύση του βιολογικού καθαρισμού Στυλίδας.
Το τίμημα στην περίπτωση που αξιοποιηθεί η πρόταση της ΔΕΥΑΛ, θα είναι 0.55 Eu (0.30 επεξεργασία λυμάτων + 0.25 αποχέτευση) + ΦΠΑ ανά κυβικό μέτρο.
Το τίμημα, στην περίπτωση που δρομολογηθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στη Στυλίδα, ανέρχεται σε 1,6 Eu ανά κυβικό μέτρο. Η τιμή αυτή είναι ενδεικτική και τούτο γιατί υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί από το κόστος επανεξοπλισμού των εγκαταστάσεων, τη στεγανοποίηση των δεξαμενών, την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στη θάλασσα κ.λπ).
Πέραν αυτών την απόφασή μας πρέπει να επηρεάσει και ο χρόνος υλοποίησης των έργων αυτών, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Η αποδοχή της λύσης με τη ΔΕΥΑΛ ενεργοποιεί την αποχέτευση σε 18 - 24 μήνες, με παράλληλη επέκταση του αποχετευτικού δικτύου (ολοκλήρωση) στα Δ. Διαμερίσματα Στυλίδας, Αγίας Μαρίνας και Αυλακίου.
Η απόρριψη της λύσης αυτής και η επιλογή της ενεργοποίησης των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου «βιολογικού καθαρισμού», μεταθέτει και ουσιαστικά ακυρώνει όσα έχουν γίνει στο ΔΔ Στυλίδας, αφού θα χρειαστούν νέες μελέτες, ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης κ.λπ
Στυλίδα 16 - 3 - 2011
Δημήτριος Βέττας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
καλημερα
δειτε αυτο
ιδιαιτερο ενδιαφερον εχει η σταση της κας Μπατζελή
Δημοσίευση σχολίου