8 Μαΐ 2011

Συνεχίζεται η διαβούλευση για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες

Η συζήτηση - διαβούλευση για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, αν δεν είναι επίφαση διαβούλευσης, όπως κάποιοι αναφέρουν, συνεχίζεται ως την 26η Μαίου. Θυμίζουμε ότι η Κίνησή μας έχει στα αιτήματά της τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών εκτός Μαλιακού κόλπου. Στα πλαίσια αυτά παραθέτουμε δύο αναφορές, που αντλήσαμε από τη διαβούλευση και έχουν αναφορές στον Μαλιακό κόλπο, με δεδομένο ότι το Σχέδιο προτείνει στον Μαλιακό – Βόρ Ευβοικό τη δημιουργία 4 Π.Ο.Α.Υ. με αντίστοιχες ζώνες. Και ειδικά για τον Μαλιακό τις:
Ζ/ΝΗ II.1 Μπούκα Σπερχειού Όστρακα 1.825
Ζ/ΝΗ II.2 Αγία Τριάδα Όστρακα 3.420
Ζ/ΝΗ II.3 Άγιος Σεραφείμ Ιχθείς 1.380

Δείτε τις αναφορές στη συζήτηση:
1.
Για να συμβάλλω [...] ελάχιστα στο διάλογο, θεωρώ ότι το ζητούμενο είναι η σωστή χωροθέτηση όλων των παραγωγικών λειτουργιών και μάλιστα σε περιοχές που εκ των πραγμάτων υπάρχουν από ευαίσθητα οικοσυστήματα έως προσπάθειες χρόνων για τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη. Την βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορούμε για παράδειγμα εύκολα να την διαγράψουμε με την χωροθέτηση ιχθυοτροφικών μονάδων δίπλα σε παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές μονάδες. Ούτε μπορούμε να γεμίσουμε κλειστούς κόλπους με ιχθυοτροφεία, πράγμα που θα επιβαρύνει τους φυσικούς ιχθυογεννητικούς σταθμούς και θα αλλάξει τις σταθερές της θαλάσσιας περιοχής.
Όσο κι αν ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας είναι ένας δυναμικός εξελισσόμενος κλάδος, είναι όμως ανταγωνιστικός με τον τουρισμό και πρέπει να μπουν σαφή όρια εξαντλώντας τις συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ανοίξετε μέτωπα τριβής που δεν θα βοηθήσουν ούτε τον ένα κλάδο ούτε τον άλλο. Ούτε τα ιχθυοτροφεία, ούτε τον τουρισμό. Και φέρνω ως παράδειγμα την περιοχή Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών που υπάρχει έτσι κι αλλιώς ένα μακρόχρονος «πόλεμος» ενάντια στα ιχθυοτροφεία, τεκμηριωμένος, με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Αυτό, αν φυσικά η χωροθέτηση είναι τέτοια, θα συνεχιστεί και κανείς δεν έχει να κερδίσει.
Η περιοχή αυτή έχει όλες τις προυποθέσεις για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Είναι κοντά στην Αθήνα, δίπλα στον ΠΑΘΕ, εξασφαλίζει ποιοτικά τοπικά προιόντα, έχει ήδη ανεπτυγμένη παραθεριστική κατοικία και με την απομάκρυνση της σκουριάς της ΛΑΡΚΟ, που πιστεύουμε θα γίνει πια, θα έχει μια ασφαλή και καθαρή θάλασσα για τους επισκέπτες.
Σε αντίθετη περίπτωση, πιστεύω ότι ξεπερνάμε τα όρια της ισορροπίας και ανεβάζουμε το προιόν των ιχθυοτροφείων σε βάρος του τουριστικού. Η ισορροπία είναι μια εύθραυστη υπόθεση και βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο να την εξασφαλίσουμε, ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους.
Μια άλλη υπόθεση της περιοχής είναι ο Μαλιακός, ως κλειστός κόλπος, ο οποίος έζησε πρόσφατα το τραγικό του θανάτου όλων των ψαριών εξαιτίας της επιβάρυνσης που έχει υποστεί από πολλές ρυπογόνες εστίες και τον ευτροφισμό. Σ’ αυτές δεν μπορούμε να μην υπολογίσουμε και τον θαλάσσιο ευτροφισμό που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία με όλο τον όγκο που εναποθέτουν στο βυθό, σε μια περιοχή που έχει γίνει σχεδόν βούρκος. Η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων μέσα στον κλειστό κόλπο είναι επικίνδυνη για το μέλλον του καλύτερου ελληνικού φυσικού ιχθυογεννητικού σταθμού, του Μαλιακού κόλπου.

Ευχαριστώ

2.
Αγαπητέ κύριε,ιχθυολόγε, κρατείστε την ψυχραιμία σας.

Επιτέλους αποκαλυφθήκατε πόσο ρηχά, με πόση προκατάληψη όπως και αβασάνιστα τοποθετείστε επί του θέματος,φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητείτε με ειρωνικό τρόπο τους αγώνες που για δύο δεκαετίες δίνει ο σύλλογος μας για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Φαίνεται μάλιστα από την φανατική προσέγγισή σας ότι η μοναδική σχέση που έχετε με συλλογικούς και κοινωνικούς αγώνες περιορίζετε σε αυτήν του να ταΐζεται τα ψαράκια σας.

Και τώρα επί της ουσίας ,στην τοποθέτησή σας αναφέρετε ότι:

α) Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σε απρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές γιατί εκεί μπορούν να αποδώσουν. Επίσης παράγουν πλούτο για την χώρα και αποτελεί βασικότατο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, οπότε όλοι κερδίζουμε από την ύπαρξη τους.
β)Αντί για τις φανατικές απόψεις σας θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσουμε όλοι ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα λειτουργήσει καλύτερα όταν θα θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες και καθοριστούν συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης…….

Συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να χωροθετηθούν τέτοιες μονάδες αλλά ακριβώς σε περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε και προφανώς αφού υπάρξουν πλήρεις και χωρίς σκοπιμότητες περιβαλλοντικές μελέτες , και όχι σαν αυτές που καταρτίσθηκαν για την θαλάσσια περιοχή Αταλάντης- Λιβανατών- Θεολόγου και οι οποίες ανέφεραν λανθασμένα και όχι επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία για το φυσικό ,οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Εσείς θεωρείτε ότι σε ένα κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα ένα τμήμα του οποίου περιλαμβάνετε από τον κόλπο του Μαλιακού έως και τον κόλπο του Θεολόγου μπορεί να αντέξει τα τεράστια φορτία ρύπων μεταξύ των οποίων είναι και αυτά από τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Σας προκαλώ να μου απαντήστε χωρίς προκατάληψη και φανατισμό, συμφωνείτε με την λογική που λέει ότι αφού επιβαρύνεται μία περιοχή με ρύπους από αστικά , βιομηχανικά λύματα η από φυτοφάρμακα, τι θα μας πείραζε αν προσθέταμε σε αυτά και τους ρύπους των ιχθυοκαλλιεργειών!!!

Προφανώς και δεν είναι στην<> να αναπτυχθούν κοινωνικά κινήματα που να αγωνίζονται για να θέτουν φραγμούς και να αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη ρύπανση όπως και δεν είναι στην λογική σας ότι η οποιαδήποτε τύπου ανάπτυξη πρέπει να είναι συμβατή με τις έννοιες τις βιωσιμότητας της αειφορίας ,της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Παραθέτω στη συνέχεια μερικά από τα συμπεράσματα μελέτης του ΤΕΕ και του ΠΑΚΟΕ για την περιοχή μας , μήπως και αντιληφθείτε τουλάχιστον ως επιστήμονας μερικά αυτονόητα πράγματα.

Α) Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΠΑΚΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε δειγματοληψίες και αναλύσεις υδάτων στις περιοχές των ιχθυοτροφείων και γύρω από αυτές παρατηρήθηκε έως και δεκαπλάσια του επιτρεπτού υπέρβαση των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νερά κολύμβησης, σε όλες τις παραμέτρους που ελέγχθησαν, και στις τέσσερις θέσεις που λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες.
Η φυσικοχημική και μικροβιακή ρύπανση-μόλυνση, όπως φαίνεται στους πίνακες-διαγράμματα, είναι υπερβατική σύμφωνα με τα διεθνή επιτρεπτά όρια. Ιδιαίτερα το COD (χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο), το DO (διαλυμένο οξυγόνο) και οι μικροβιολογικές παράμετροι αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, αυτό το βλέπουμε και από την υπερτροφία των φυκιών από την έντονη θολότητα των νερών και του υπερβολικού πλαγκτόν που αναπτύσσονται συνήθως από τα μικρά βάθη 4-10 μ ,από τα περιττώματα των ψαριών που βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και 15 χρόνια (γιατί μερικοί άλλαξαν στην 10ετια θέση λόγω του ότι και οι ίδιοι είχαν απώλειες ψαριών).

Η μόλυνση και η ρύπανση που προκαλούνται από την συνεχή διαρροή ιχθυοτροφών, φαρμάκων και οργανικών αποβλήτων των ψαριών έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ποιότητα του νερού και του πυθμένα του μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής . Άλλωστε ο Κόλπος Αταλάντης – Θεολόγου – Μικροβοίβου – Τραγάνας (Αλμυρά) – Λιβανατών αποτελούν ένα ενιαίο αβαθή κλειστό Κόλπο με όχι ισχυρά ρεύματα μιας και εισχωρεί μέχρι και 3-4 χλμ μέσα στην στεριά με πιο απομακρυσμένο σημείο το κόλπο Αλμυρά στην Τραγάνα όπου η θάλασσα ακουμπά στην Ε.Ο. με αποτέλεσμα η λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας να επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον, να επηρεάζονται αρνητικά οι βιοκοινωνίες και να καταντά ο θαυμάσιος αυτός Κόλπος ΧΑΒΟΥΖΑ ιχθυοτροφείων.

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ –
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
Ο.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Βίκυ Τσουκαλά, Λέκτορας ΕΜΠ, Μέλος ΜΕΠΑΑ και της Ο.Ε.
Μαρία Παπαδοπούλου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος ΜΕΠΑΑ και της Ο.Ε.
1. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
10/03/09 – 18/04/09
Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών Φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή

α)Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο πρόσφατο επεισόδιο, έπληξαν
κυρίως τον έσω Μαλιακό και ένα τμήμα του εξωτερικού τμήματος
του κόλπου.

β)Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού
κόλπου ήταν και είναι ιδιαιτέρα σημαντικές και πλήττουν κατά
κύριο λόγο την αλιεία και τον τουρισμό.

γ)Στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες αναφέρθηκαν θάνατοι σε
τσιπούρες και ιδιαιτέρα στο ιχθυοτροφείο της περιοχής Αγίου
Σεραφείμ (ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ), ………

2.ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
(ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ)

Ο Μαλιακός κόλπος σε αρκετά σημεία του είναι ιδιαίτερα ρηχός.
Παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις οργανικών ουσιών
ειδικά κοντά στις εκβολές του ποταμού, καθώς και έντονη
διαφορά αλατότητας μεταξύ των εκβολών του Σπερχειού και του
κόλπου.
Διοχετεύονται σε αυτόν:
α)Τα αστικά λύματα της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης,
τα απόβλητα διαφόρων βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονται κατά μήκος
της κοιλάδας του,

β)Τα λύματα αρκετών οικιστικών περιοχών,
τα λύματα μεγάλων μονάδων βιομηχανίας: σφαγείων, ελαιουργείων,
τα περισσότερα από τα οποία δεν υφίστανται βιολογικό ή χημικό
καθαρισμό.

γ)Σημαντικές ποσότητες ρυπαντικών φορτίων ξεπλένονται από τα
εδάφη της περιοχής καθώς και φυτοφάρμακα-λιπάσματα από τις
γύρω καλλιεργούμενες εκτάσεις με αποτέλεσμα ο κόλπος να
παρουσιάζει έντονα φαινόμενα ευτροφισμού

Οφείλετε λοιπόν να απαντήσετε κύριε όπως και αυτοί που επεξεργασθήκαν και προτείνουν το σχετικό σχέδιο πόσες και ποιάς δυναμικότητας ιχθυοτροφικές μονάδες κατά την γνώμη σας θα πρέπει να χωροθετηθούν σε περιοχές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά;!!!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία του περιβάλλοντος
Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: