21 Ιουλ 2016

Πότε θα ανησυχήσουμε για τα ψάρια; όταν τα δούμε νεκρά;



Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της αρδευτικής περιόδου. Η άντληση νερού για πότισμα των φυτειών βαμβακιού στην κοιλάδα του Σπερχειού εντείνεται διαρκώς.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Δέλτα του Σπερχειού διαπιστώσαμε ότι τα νερά του ποταμού στην παλαιά κοίτη είναι ελάχιστα και διαρκώς μειώνονται. Μετά τα έργα της νέας Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων του ΟΣΕ, κάτω από τις Θερμοπύλες, το νερό είναι πολύ λίγο∙ και μάλιστα οι αγρότες για να μπορούν να ποτίζουν όπως φαίνεται, κατασκεύασαν ένα πρόχειρο φράγμα μπαζώνοντας το ποτάμι*.

Μπορεί να μην συναντήσαμε ακόμα νεκρά ψάρια, αλλά όπως είπε ένας αγρότης, πιθανόν με την κατασκευή του πρόχειρου φράγματος, όσα εγκλωβίστηκαν πάνω απ’ αυτό, να βρήκαν το θάνατο. Τα νερά στο φράγμα συνεχίζουν την ροή τους στο πλάι μέσα από τους καλαμιώνες, που δεν νομίζουμε ότι βοηθάει τα ψάρια να περάσουν. Αντίθετα τώρα, στη Νέα Κοίτη του ποταμού και μετά τον μεριστή το νερό είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που συναντάει κανείς χαμηλά στην παλιά κοίτη*.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ: «Η αρχή του υδραυλικού σχεδιασμού είναι η συνεχής διέλευση των συνήθων παροχών στην παλαιά κοίτη Σπερχειού (Αλαμάνα) και η εκτροπή των πλημμυρικών παροχών (μόνο) σε νέα κοίτη εκβολής του Σπερχειού στο Μαλιακό». Η δε «…συνεχής ροή στον υγροβιότοπο εξασφαλίζεται από την απορροή της τάφρου Λαμίας(γερμανικής)» και συνεχίζει «Με την λύση αυτή απαιτείται σχεδιασμός νέου μεριστή με συνεχή ροή προς την παλαιά κοίτη Σπερχειού (Αλαμάνα) και υπερχείλιση της πλημμυρικής προς την νέα επαρκή κοίτη…». «…Η συνεχής παροχέτευση της ροής στην παλαιά κοίτη (Αλαμάνα) εξασφαλίζεται με οχετό στο νότιο ανάχωμα ανάντη του μεριστή με στάθμη πυθμένα χαμηλότερα από την στέψη υπερχείλισης…». «Αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό ποταμό» Ε. Αραπάκη ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, Tμήμα Yδραυλικών Mελετών

Το θέμα και οι απορίες μας λοιπόν είναι:
- Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η μελέτη, έτσι ώστε να ρέει όλο το νερό και να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού στην παλαιά κοίτη του Σπερχειού;
- Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό; Οι ΤΟΕΒ Ανθήλης και ΤΟΕΒ Φακίτσας; Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης;
- Γιατί οι αγρότες δεν διαμαρτύρονται;
- Πότε θα ανησυχήσουμε για τα ψάρια, όταν τα βρούμε νεκρά;

Λαμία, 19/7/2016
Στέφανος Σταμέλλος
Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: