16 Οκτ 2009

Δράσεις και όχι άλλες μελέτες
για τη σωτηρία του Μαλιακού

Αντί για δράσεις και μέτρα για τη σωτηρία του Μαλιακού, βλέπουμε νέες μελέτες και μόνο μελέτες. Τη Δευτέρα έχουμε την παρουσίαση της προμελέτης με θέμα: Ισορροπία του οικοσυστήματος του Μαλιακού Κόλπου" από την ΤΕΔΚ. Πάλι η ΤΕΔΚ προχωράει στην υποβολή πρότασης στα πλαίσια του LIFE για υλοποίηση προγράμματος για την Διάσωση και προστασία του Μαλιακού, Σπερχειού & Παραποτάμων με βασικό περιεχόμενο την συλλογή στοιχείων και την καταγραφή κλπ. Μελέτες επί μελετών, ώ μελέτες. Έργα πότε θα δούμε;;

Δείτε εδώ πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του Θερμαικού (άρθρο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 15/10/09). Τα σχόλια δικά σας...

Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ «ρίχνει» στον Θερμαϊκό η Ευρωπαϊκή Ενωση! Το διάστημα από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009, συλλέχτηκαν περίπου 1.900 κυβικά μέτρα στερεών απορριμμάτων και 13 κυβικά μέτρα κηλίδων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του κόλπου της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα για τη διάσωση του Θερμαϊκού με κοινοτικά κονδύλια παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που πραγματοποιεί από σήμερα ώς το Σάββατο το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι Μαρία Περτζινίδου και Μαρία Γανίδου, από τη Διεύθυνση Προστασίας του Θερμαϊκού. Η δράση με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης - Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη», εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και περνά σε φάση υλοποίησης.

«Το ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα του Θερμαϊκού, με ιδιαίτερα προβλήματα, έχει διαταραχθεί από τα μέσα της δεκαετίας του '70», αναφέρει στην εισήγησή της η κ. Περτζινίδου, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα αυτοκαθαρισμού υπολείπεται με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ρύπων.

Τονίζεται ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ο Θερμαϊκός κόλπος εξαιτίας των ποικίλων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, του ρυπασμένου φορτίου των ποταμών που εκβάλλουν στον κόλπο (Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας), των μέχρι πρόσφατα ανεπεξέργαστων οικιακών λυμάτων και της αυξημένης αγροτικής παραγωγής σε περιοχές γύρω από τον κόλπο, αποτελούν σημαντικές επιβαρύνσεις και οδηγούν σε μεταβολές του οικοσυστήματος.

Το ειδικό σκάφος που έχει αναλάβει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού από επιπλέοντα απορρίμματα και κηλίδες δεν προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες. Μόνο στο διάστημα από την 1η Ιουνίου 2007 έως τις 15 Μαρτίου 2009, συνέλεξε περίπου 1.900 κυβικά μέτρα στερεών απορριμμάτων και 13 κυβικά μέτρα κηλίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: