23 Οκτ 2009

Μαλιακός: «Οι δεσμεύσεις έμειναν στα λόγια»

της Ιωάννας Φωτιάδη (Καθημερινή)
(από το lamianews.blogspot.com)

Μεγάλη ένταση επικρατεί και πάλι στην περιοχή του Μαλιακού, όπου τον περασμένο Μάρτιο εκδηλώθηκε εκτενής οικολογική καταστροφή με πολλούς τόνους ψόφιων ψαριών. Το φαινόμενο, που διήρκεσε έως τον Μάιο, είχε αποδοθεί στο τοξικό φύκος chatonella.
«Ολες οι δεσμεύσεις των αρμοδίων έμειναν στα λόγια», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών «Μαλιακός SOS». Οπως επισημαίνουν, κανένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα «βλέπουμε συνεχώς να ανακοινώνονται καινούργιες μελέτες, με τους “αρμόδιους” να “σπρώχνονται” για το ποιος θα πάρει τα χρήματα για τις εν λόγω μελέτες»...

... Εντονη δυσαρέσκεια προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Δήμος Λαμιέων απέκρυψε τα αποτελέσματα μετρήσεων που είχε πραγματοποιήσει το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και είχε γνωστοποιήσει στον δήμο. Οι αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ εντόπισαν στα νερά του Μαλιακού Κόλπου επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, κολοβακτηρίδια και έλλειψη οξυγόνου. Οπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Κίνησης, ο δήμαρχος χαρακτήρισε μεν «αναξιόπιστη» την έρευνα, ανέθεσε, ωστόσο, στο ΠΑΚΟΕ και το ΕΚΠΟΙΖΩ το πρόγραμμα LIFE Σπερχειός - Μαλιακός.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος «δεν έχουν ξαναπατήσει στην περιοχή από τον καιρό εκείνο» και πως ενώ «αποδείχθηκε ότι το τοξικό φύκος τρεφόταν από τη ρύπανση, οι ρυπαντές δεν έχουν εντοπισθεί ούτε τιμωρηθεί».
Τα προτεινόμενα από τους ενεργούς πολίτες της Λαμίας έργα είναι:
- η εύρυθμη λειτουργία και επέκταση των βιολογικών καθαρισμών του νομού
- η ανακύκλωση, η ορθή διαχείριση των στερεών απορριμμάτων
- η κατάλληλη επεξεργασία των αποβλήτων ελαιοτριβείων
- η απονιτροποίηση της κοιλάδας του Σπερχειού και αντίστοιχα ο χαρακτηρισμός του ποταμού ως «ευαίσθητου αποδέκτη» ώστε να ενταχθεί σε πλαίσιο προστασίας.

H Κίνηση «Μαλιακός SOS» ζητεί να εκπονηθεί επιτέλους ένα ενιαίο πρόγραμμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για τη ζώνη του Μαλιακού και καλεί όλους τους πολίτες σε ανοικτή συνέλευση την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 7 μ. μ. στη Λέσχη Σιδηροδρομικών στον σταθμό του ΟΣΕ στη Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: