2 Ιουλ 2010

Εδώ ολόκληρη η εισήγηση του κ Νομάρχη, για να δείτε πώς φθάσαμε τον Μαλιακό ως εδώ!

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (30-6-2010)
του Νομάρχη Φθιώτιδας
κ. Αθανάσιου Χειμάρα

o Με την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιδιώξαμε και πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια άριστη συνεργασία Τo Χαρακτηριστικό είναι ότι διενήργησαν ελέγχους στο Νομό Φθιώτιδας μετά και από δικές μας προσκλήσεις.
o Άλλωστε το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος φάνηκε και όταν μετατρέψαμε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
· Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Φθιώτιδας έχει να παρουσιάσει σημαντικό αριθμό ελέγχων και την επιβολή προστίμων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
o Δυστυχώς, όμως, η τοποθέτηση νέου Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, το τελευταίο εξάμηνο, άλλαξε την καλή σχέση Νομαρχίας – Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
o Αυτό έ γινε φανερό, από τον τρόπο που κινήθηκαν οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι στόχευαν στη δημιουργία εντυπώσεων και την υπονόμευση της Νομαρχίας Φθιώτιδας, αντί της προστασίας του περιβάλλοντος.
o Θα σας εξηγήσω ακολούθως τι εννοώ:
o Αποκορύφωμα της αντιμετώπισής τους είναι το αίτημα της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
o Με επιστολή τους, την οποία δεν κοινοποίησαν ποτέ στη Ν.Α. Φθιώτιδας, ζητούν να ελεγχθούν οι αποφάσεις του Νομάρχη Φθιώτιδας σχετικά με τα εισηγούμενα από αυτούς πρόστιμα.
o Φυσικά κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος από τη Νομαρχία Φθιώτιδας, καθώς η επιλογή της διάφανης διαχείρισης μας δίνει τη δυνατότητα, να αποδεικνύουμε εύκολα το ορθό και δίκαιο των επιλογών μας.
o Όμως, η επιστολή τους αυτή, έχει μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, σε βάρος της Ν.Α. Φθιώτιδας και του Νομάρχη προσωπικά.
o Γιατί το υποστηρίζουμε αυτό:
o Προβαίνουν σε καταγγελία χωρίς να προηγηθεί επικοινωνία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ν.Α. Φθιώτιδας, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα και να
διασταυρώσουν τις όποιες πληροφορίες τους και να λάβουν εξηγήσεις.
· Πιθανόν, να απέφυγαν την επικοινωνία ώστε να μην γίνει αντιληπτή, η εν κρυπτώ καταγγελία, όπως προκύπτει από τα ακόλουθα:
1. Αναφέρουν ότι εκκρεμεί η επιβολή του εισηγηθέντος προστίμου στη MACOLIVE, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι από λάθος τους απέστειλαν την εισήγηση προστίμου στην
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντί στην Ν.Α. Φθιώτιδας.
o Χρειάστηκε να αναζητήσουν οι δικές μας υπηρεσίες τη σχετική αλληλογραφία, για να λυθεί το ζήτημα που η ΕΥΕΠ δημιούργησε.
o Ειδικά για το συγκεκριμένο ποσοστό να σχολιάσω ότι το ποσό των 59.500 Ευρώ είναι το μέγιστο ύψος εισηγούμενου προστίμου που επιλαμβάνεται η Νομαρχία.
o Από τις 60.000 Ευρώ και άνω η επιβολή προστίμου, είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
o Το συγκεκριμένο εισηγούμενο ποσό, μας προβληματίζει, ως προς τις σκοπιμότητες που
μπορεί να εξυπηρετεί. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ!!
2. Αναφέρουν ότι δεν έχει ενημερωθεί η ΕΥΕΠ για «το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία FORBO ΑΒΕΕ».
o Εάν είχαν επικοινωνήσει μαζί μας, θα γνώριζαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εκκρεμούσε ένσταση της επιχείρησης και μόλις εκδικάστηκε, επεβλήθη πρόστιμο ισόποσο της εισήγησης.
o Όμως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μας είχαν ήδη καταγγείλει…
3. Αναφέρουν τη μείωση του προστίμου στην επιχείρηση VIVARTIA ABEE, πρόστιμο που
εισηγήθηκαν για:
ο μη ορθή διαχείριση υγρών αποβλήτων, τη στιγμή που τα υγρά απόβλητα της επιχείρησης περνούν από δυο ΒΙΟ.ΚΑ., της ΒΙ.ΠΕ. και του Δήμου Λαμιέων...
o μη αδειοδοτημένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, όταν για τα στερεά απόβλητά τους έχουν σύμβαση διαχείρισης με το Δήμο Λαμιέων... Επομένως;;;
4. Τέλος μας εγκαλούν για μειώσεις στα πρόστιμα που εισηγήθηκαν για τους Δήμους Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Καμμένων Βούρλων, σχετικά με τη λειτουργία των ΧΑΔΑ.
o Η επιβολή προστίμων σε Ο.Τ.Α. ποιόν θίγει;
o Τους οικονομικά αδύναμους Δήμους και τους Δημότες που θα κληθούν να καλύψουν το πρόστιμο.
o Εμείς πιστεύουμε στις τοπικές κοινωνίες και προτιμούμε να τους δίνουμε την ευκαιρία να το αποδείξουν. Να διορθωθούν.
o Στην απόφαση, για την επιβολή προστίμου, εκτίμησα τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, αφού ήδη με απόφασή τους, τα στερεά απόβλητα δεν τα αποθέτουν πλέον στους Χ.Α.Δ.Α. αυτούς, αλλά στο Χ.Υ.Τ.Α. Λαμίας.
o Μάλιστα άμεσα προχωράμε και στην αποκατάσταση των εν λόγω Χ.Α.Δ.Α. Επομένως γιατί να τους τιμωρήσουμε;
o Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, η πρόσφατη δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, είναι στοχευμένη. Είναι μια συστηματική προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της Ν.Α. Φθιώτιδας και του νομάρχη προσωπικά.
o Είναι μια προσπάθεια που πέφτει στο κενό, καθώς η Ν.Α. Φθιώτιδας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και η αποτελεσματικότητά της
έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα και σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε.
o Κλείνοντας το θέμα να τονίσω ότι η επΚλείνοντας το θέμα να τονίσω ότι η επιβολή προστίμων, για περιβαλλοντικές παραβάσεις, είναι αρμοδιότητα του Νομάρχη και όχι των Επιθεωρητών.
o Η αρμοδιότητα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τελειώνει με την εισήγηση των προστίμων και εκεί θα πρέπει να μείνουν.
o Ο συγκεκριμένος Νομάρχης δεν πρόκειται να μετατραπεί σε όργανο των όποιων Επιθεωρητών εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
o Ο σημερινός Νομάρχης σέβεται και εμπιστεύεται την κρίση όλων των πλευρών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, γι’ αυτό, όπως ήδη ανακοίνωσα, πιστός στη διαχείριση των θεμάτων με διαφάνεια, μεταβιβάζω την αρμοδιότητα της επιβολής προστίμων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε αυτή να λαμβάνει τη μέγιστη δημοσιότητα για να μην μπορεί κανείς να ρίξει λάσπη, για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας μας.
o Και αν ακόμη διαφωνείτε με αυτή μου τη θέση, δεν μπορεί να αρνηθείτε την ενημέρωση για όσα πρόστιμα προτείνονται από «ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ» , που θα γίνεται από τους αρμόδιους Διευθυντές κ.κ. Τερζή και Τσακωνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: