10 Αυγ 2009

Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας
στην επιστολή του κ Κοτρωνιά για τον BIOKA Λαμίας

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
2231021007 6977261256
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com

Λαμία,10.8.2009

Η πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για τον Βιολογικό Καθαρισμό και οι αναφορές του δημάρχου κ Κοτρωνιά, που άφηνε διάφορες αιχμές, μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε περισσότερο τη συζήτηση, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας. Είναι φανερό ότι οι προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης στον Μαλιακό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να έχουμε γραπτά κάποια στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

Η ΔΕΥΑΛ μας απάντησε με έναν ντοσιέ, που περιέχει οκτώ φακέλους με 1.100 σελίδες. Στην πράξη μας είπε: πάρετε δέκα πέντε κιλά αρχείο και ψάξτε να βρείτε τα στοιχεία που ζητάτε. Επίσης, ο κ δήμαρχος θεώρησε κακόπιστο το έγγραφο, που του απευθύναμε, και την διάθεσή μας για ενημέρωση. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι το ίδιο το έγγραφο και την απάντηση την έστειλε σε όλα τα κόμματα με διάφορες αιχμές και υπονοούμενα. Εμείς δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για το περιβάλλον. Διεκδικούμε όμως το δικαίωμα της ενημέρωσης χωρίς υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Επειδή όμως ο κ δήμαρχος κοινοποίησε τόσο την επιστολή μας, όσο και την απάντησή του, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο.
Η Γερμανική Τάφρος λίγο κάτω από τον ΒΙΟΚΑ

Στο φάκελο της ΔΕΥΑΛ και την επιστολή του κ δημάρχου δεν πήραμε απαντήσεις για:
- Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
- Αν δέχεται ο Βιολογικός βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
- Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.

Μερικές παρατηρήσεις που απορρέουν από το αρχείο των 1100 σελίδων που πήραμε:
- Τόσο στην ΚΥΑ 106759/23.3.2000 περί «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Λαμίας» όσο και στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 περί «ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων» δεν αναφέρεται ότι οδηγούνται στην εγκατάσταση βιομηχανικά λύματα, εκτός μόνο από τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της ΒΙΠΕ Λαμίας και τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των Δημοτικών Σφαγείων.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΛ η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων (m3/d) για το 2007 ήταν 14.908 m3 και για το 2008 ήταν 16.885 m3. Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε για 11.830 m3/d (ΚΥΑ 105453/5.7.2006). Επομένως έχουμε μια μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων λυμάτων που υπερβαίνει κατά 126% την αντοχή του συστήματος για το 2007 και κατά 143% για το 2008. Για τους πρώτους 5 μήνες του 2009 η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται σε 16.927 m3/d. Αντίστοιχες είναι και οι αποκλίσεις στο BOD5. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για την ποιότητα της επεξεργασίας τη στιγμή που εμφανίζεται αυτή η απόκλιση;

- Η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται να συντηρεί και να φροντίζει, με ευθύνη και δαπάνες της, τον αγωγό διαθέσεως των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε όλο του το μήκος, για την αποφυγή δημιουργίας εναποθέσεων ουσιών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, σηπτικές, οχληρές και αντιαισθητικές καταστάσεις. Άρα έχει υποχρέωση να έχει καθαρό τον αγωγό, τη Γερμανική Τάφρο εν προκειμένω, σε όλο το μήκος της.

- Σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται στην πρόβλεψη εφεδρικού μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος για την υγιεινή διάθεση των υγρών αποβλήτων. Υπάρχει εφεδρικός μηχανισμός και πού οδηγούνται τα λύματα όταν το σύστημα είναι εκτός (λόγω βλάβης, λόγω εργασιών, διακοπής ρεύματος, λόγω καταιγίδας, κλπ); Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του Μαρτίου, πού οδηγήθηκαν τα λύματα της πόλης;

- Αξίζει να επισημάνουμε αυτό που αναφέρεται στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 (σελ 19 της ΚΥA παρ ε2) “Απαιτείται ιδιαίτερη επιμέλεια στην τήρηση της ποιότητας εκροής, δεδομένου ότι η περιοχή προστατεύεται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000”. Ποια είναι η ιδιαίτερη επιμέλεια που ασκείται; Και αναφερόμαστε εδώ και στις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της ΝΑΦ

- Αναφέρεται στην ΚΥΑ ότι η κίνηση των βυτιοφόρων και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑ Λαμίας και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων. Γίνεται κίνηση βυτιοφόρων τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς το βιολογικό και γιατί; Είναι επαρκής ο έλεγχος των λυμάτων αυτών των βυτίων;

Επιπλέον ο κ δήμαρχος επιμένει ότι κάποιοι συσχέτισαν την κρίση του Μαρτίου – Απριλίου στον Μαλιακό με την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς ως απάντηση τον παραπέμπουμε στις αναφορές των επιστημόνων και των ΜΜΕ την χρονική εκείνη περίοδο, για τις οποίες τότε ο κ δήμαρχος τήρησε «σιγήν ιχθύος».

Δείτε παρακάτω αναλυτικότερα την απάντησή μας


---------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΔΡΑΣΗ...ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΜΕΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΛΑΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΕ???????????

Ανώνυμος είπε...

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Ας περιμένει λίγο ο κ δήμαρχος και η ΔΕΥΑΛ τα στοιχεία του ιδιωτικού εργαστηρίου για τα βαριά μέταλλα και τον φώσφορο στον Μαλιακό.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ....ΑΝ ΟΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ?
ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΨΑΞΤΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ...
ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ...
ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ.....ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ...ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΥΤΑ...!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εσείς λέτε φεύγουν όλα μέσα στα επιτρεπτά όρια; με τι στοιχεία το λέτε; τουλάχιστον αυτοί εδώ λένε για παράδειγμα ότι: όταν βρέχει ΔΕΝ λειτουργεί το σύστημα και δεν επεξεργάζεται τίποτα. Εσείς λέτε ότι τα επεξεργάζεται τα λύματα;; ή δεν έχει ευθύνη γι΄αυτό; Αν τα επεξεργάζεται πώς; Είπε μάλλον ο κ Παναγιωτόπουλος ότι όταν βρέχει αραιώνουν τα λύματα και δεν είναι επικίνδυνα. Δηλαδή με την βροχή παύουν να είναι λύματα. Αν ήταν έτσι γιατί δεν τα ρίχνουμε όλο το χρόνο στον Σπερχειό, που έχει μπόλικο νερό να τα αραιώνει και να μην μας χρειάζεται βιολογικός καθαρισμός. Ήθελα μια απάντηση από σας που φαίνεται ότι είστε ειδικός. Όταν έχει βλάβη, το σύστημα λένε αυτοί εδώ, επίσης δεν τα επεξεργάζεται. Και λένε ότι υποχρεούνται σε εναλλακτικό σύστημα υγιεινής διάθεσης, πώς το λένε δεν θυμάμαι. Είναι έτσι ή όχι.
Επίσης λένε αυτοί ότι δέχεται βιομηχανικά λύματα. Και αναφέρουν ονόματα AGROINVEST, ALAPIS, Παπανάγνου, ΧΥΤΑ ΔΟΜΟΚΟΥ, Βιομηχανία Γάλακτος κλπ. Λένε ψέματα ή έτσι είναι;;
Ρωτάνε και δεν πήραν απάντηση, όπως βλέπω, αν το Μάρτιο του 2009 που έβρεχε όλο το μήνα με πολλές βροχές ο βιολογικός λειτουργούσε. Δεν πρέπει να απαντήσουν κάποιοι, ο κ δήμαρχος, ο κ Θεοδωρακόπουλος σ' αυτά;; Ρωτάνε πόσοι είναι οι εργαζόμενοι και ποιες ειδικότητες. Απάντησαν ότι η μονάδα έχει σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Θα μας τρελάνουν; Δηλαδή όταν πάει ένα βυτιοφόρο και αδειάζει, του λένε μέσω ασυρμάτου δικτύου, έ τί κάνεις εκεί, τι σκ...ά είναι αυτά, φορτωσέτα πίσω και φύγε;; έτσι κάνουν;; και τα βγάζει ξανά ο βοθραντζής από το σύστημα και τα ρουφάει και φεύγει γεμάτος.... έτσι κάνει για να ξέρουμε κι εμείς οι χαζοί.
Στις άλλες μονάδες που ρωτήσαμε και λένε ότι έχουν πλήρεις βάρδιες με χημικούς και τεχνικούς και φύλακες είναι χαζοί;

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ....ΟΛΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΒΡΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ...ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ..
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ...!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALAPIS Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΜΗΝΕΣ....ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ...
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ......

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η ανωνυμία σας πια είναι σχετική (φαίνεται καθαρά ότι είστε απο τη ΔΕΥΑΛ και το τιμ του βιολογικού), καλά είναι τις απορίες σας να τις διατυπώσετε στο e-mail του blog του ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, που το ξέρετε, με το όνομά σας και να σας απαντήσουν οι άνθρωποι του blog.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ BLOG ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ??? ΕΣΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ??? Η ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ???

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ...ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ...ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ.!!!!