15 Ιουν 2010

Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SΟS δεν συμμετείχε στη σύσκεψη του κ Νομάρχη

ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS
Κίνηση Πολιτών
http://maliakos-sos.blogspot.com
maliakos.sos@gmail.com


ΟΧΙ, δεν συμμετέχουμε στις κινήσεις εντυπωσιασμού του κ Νομάρχη

Λαμία, 15.6.2010

Η πρόσκληση του κ Νομάρχη να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων του Νομού είναι γεγονός ότι μας αιφνιδίασε. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι πρόκειται για αστείο. Πώς μας θυμήθηκε άραγε… Η πρώτη μας σκέψη ήταν να μην συμμετέχουμε, αλλά καμιά φορά λες “ας το πάρει το ποτάμι”. Το ξανασκεφτήκαμε και λέμε ΟΧΙ, δεν θα πάμε σε μια ακόμα φιέστα και σε κινήσεις εντυπωσιασμού του κ Νομάρχη. Και να εξηγήσουμε τους λόγους:

Πέρυσι τέτοιον καιρό, στην περίοδο του θανάτου των ψαριών, ο κ Νομάρχης μας αγνοούσε επιδεικτικά και δεν μας επέτρεπε να συμμετάσχουμε στις συσκέψεις. Αναγκαστήκαμε τότε να τον καταγγείλουμε αναρτώντας πανό έξω από τη Νομαρχία. Το ίδιο συνέβαινε διαρκώς μέχρι τώρα. Από τότε ήμασταν διαρκώς οι “κακόπιστοι”, που διαμαρτυρόμαστε άδικα και κάνουμε “καταγγελίες για τις καταγγελίες” ή για “άλλους λόγους”. Τι άλλαξε άραγε; Μα φυσικά, γιατί τώρα έχουμε εκλογές…

Δεν μπορούσε ως τώρα ο κ Νομάρχης να καταλάβει ότι οι ενεργοί πολίτες και οι Κινήσεις Πολιτών αγωνιούν για το αυτονόητο, κι έχουν σχεδόν πάντα δίκιο. Κι αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά.

Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να μας καταλάβει, αλλά ξέρει να ακυρώνει τα πρόστιμα και να διώχνει τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος απαξιώνοντας το ρόλο τους επιδεικτικά. Ξέρει να εγκρίνει την επέκταση ρυπογόνου εργοστασίου στο Αχλάδι, ξέρει να κάνει “στραβά μάτια” στις αμμοληψίες που γίνονται στο Σπερχειό και στους χείμαρρους, όπως στον Βελλά Καραβομύλου, στο Βοάγριο και αλλού. Ξέρει να κάνει “στραβά μάτια” στα λύματα που ρίχνει ο Δήμος Μακρακώμης στο Σπερχειό και με μπόλικο λαϊκισμό να αναφέρεται στο μπουκάλι με το “καθαρό” νερό του Σπερχειού, “που είναι να το πιεις”, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ΟΛΟΙ οι παραποτάμιοι οικισμοί ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι, ότι ΟΛΑ τα ελαιοτριβεία του κάμπου και όλοι οι στάβλοι, τα τυροκομεία και οι κτηνοτροφικές μονάδες ρίχνουν τα λύματά τους επίσης είτε στον Σπερχειό είτε στους παραποτάμους του, ακόμα και στο Γοργοπόταμο, ότι οι χωματερές των Δήμων Μακρακώμης και Σπερχειάδας είναι ΜΕΣΑ στην κοίτη του ποταμού.

Η σύσκεψη γίνεται και με αφορμή την τελευταία καταγγελία για τα λύματα εργοστασίου στην περιοχή Δαμάστας, που πέφτουν ανεπεξέργαστα στον Ασωπό κι από κει στον Σπερχειό και τον Μαλιακό. Είναι αυτό το “καθαρό” νερό που λέει η Νομαρχία. Πώς συμβαίνει αλήθεια, όταν πηγαίνουμε στο εργοστάσιο εμείς και τα κανάλια, να ρέουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στον Ασωπό και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποτέ να μην το βλέπει αυτό; Το μόνο δε πρόστιμο που επιβλήθηκε στη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι αυτό των 36.000 ευρώ των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήρθαν μετά από πρόσκληση και καταγγελία των ενεργών πολιτών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν κάλεσε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με έγγραφο. Αν το έκανε, ας μας διαψεύσει με τα έγγραφά της. Κι αν πράγματι τιμωρήθηκε η βιομηχανία και με άλλα πρόστιμα, είναι πολλαπλά υπότροπος και εμπίπτει σε άλλη νομική μεταχείριση.

Ο κ Νομάρχης στην πρόσφατη ανακοίνωσή του λέει “δεν επιθυμούμε να κλείσουμε την εταιρεία που απασχολεί ικανό αριθμό εργαζομένων”. Ποτέ δεν είπαμε εμείς να κλείσει ΚΑΝΕΝΑ εργοστάσιο, αλλά να λειτουργούν νόμιμα και να εφαρμόζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Με λίγα λόγια μας λέει ότι τα εργοστάσια μπορούν ή να λειτουργούν παρανομώντας σε βάρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή να μη λειτουργούν καθόλου. Άρα για ό,τι συμβαίνει σήμερα, την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο κ Νομάρχης. Καιρός λοιπόν είναι να επέμβει ο κ εισαγγελέας για να τον βάλει στη θέση του γι’ αυτά που λέει και κάνει.

Για μια ακόμα φορά επιμένουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία σε βάρος του Σπερχειού και του Μαλιακού. Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα μας τα συλλογικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, δεν αποτελούν πολυτέλεια κατάλληλη μόνο για καλύτερους καιρούς, αλλά σταθερή υποθήκη για ένα βιώσιμο μέλλον. Ένα χρόνο λοιπόν μετά την κρίση του Μαλιακού:
- τα εργοστάσια και τα ελαιοτριβεία συνεχίζουν ασύδοτα να ρυπαίνουν τον Σπερχειό και τον Μαλιακό,
- οι στάβλοι, τα τυροκομεία και οι κτηνοτροφικές μονάδες να ρίχνουν τα λύματά τους στις σούδες και στα ρέματα,
- οι Βιολογικοί Καθαρισμοί συνεχίζουν να μη δουλεύουν και τα λύματα των παράκτιων και παραποτάμιων δήμων και οικισμών οδηγούνται κατά το πλείστον στο Σπερχειό και στον Μαλιακό,
- χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα στην κοίτη του Σπερχειού,
- κανένα μέτρο και καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την μείωση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων

Δεν θα συνηγορήσουμε εμείς λοιπόν στη ΜΗ λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου της Νομαρχίας συμμετέχοντας σε συσκέψεις ενός φθίνοντος θεσμού, που δεν θα υπάρχει σε λίγους μήνες, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το κλονισμένο περιβαλλοντικό προφίλ του κ Νομάρχη.


Η Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: