16 Νοε 2010

Ξεκάθαρο 'ΝΑΙ' για θαλάσσια καταφύγια από την Επίτροπο Αλιείας


Πηγή: GREENPEACE

Η Ευρωπαία Επίτροπος Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων από την έκθεση της Greenpeace με τίτλο: “Ψαρεύοντας την αλήθεια”, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η κα Δαμανάκη αποκάλυψε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς αλιείας, μόλις 6 - 8 από τα 136 είδη των θαλασσών μας θα είναι υγιή στα επόμενα δέκα χρόνια και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των θαλασσών από την υπεραλίευση και τη ρύπανση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις θάλασσές μας, τους Έλληνες αλιείς, αλλά και τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος τόνισε τις καθυστερήσεις της Ελλάδας για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλίσει τους εθνικούς της πόρους και αναγνώρισε ότι η δημιουργία περιοχών απόλυτης προστασίας είναι ένα απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών αλιείς, πολιτικοί και επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν μέσα από το δικό τους ρόλο την υποστήριξή τους για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ελλάδα, τονίζοντας την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αλιεία.

“Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ περισσότερο, οι ίδιοι οι Έλληνες ψαράδες και οι καταναλωτές, απαιτούν από το Υπουργείο Αλιείας, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσών μας, απαιτούν θαλάσσια καταφύγια τώρα!”, δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη:

◦Να προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ξεκινώντας από τον Κορινθιακό Κόλπο και τις βόρειες Κυκλάδες. Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική προστασία της θάλασσας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τα οποία μας πείθουν χωρίς αμφιβολία ότι τα ψάρια τελειώνουν. Αν δεν πάρουμε μέτρα πολύ γρήγορα, δεν έχουμε διέξοδο. Από επιστημονική μελέτη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι αν συνεχίσουμε έτσι τότε σε δέκα χρόνια μόνο 6 - 8 από τα 136 είδη των θαλασσών μας θα είναι υγιή. Αυτά είναι αναμφισβήτητα στοιχεία της Ε.Ε. και δείχνουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω”. Η Επίτροπος διευκρίνισε: “Η Ε.Ε. έχει ψηφίσει κανονισμούς. Εδώ και τρία χρόνια υπάρχει ένας μεσογειακός κανονισμός που αν είχε εφαρμοστεί θα έλυνε πολλά προβλήματα. Παίρνει μέτρα, βάζει ένα φρένο και κάποιους περιορισμούς για τα συρόμενα εργαλεία, προβλέπει τη δημιουργία καταφυγίων, έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη προστασίας των θαλασσών” και επεσήμανε “Δεν έχουμε καθόλου άλλο χρόνο. Συναντήθηκα πριν από λίγες μέρες με το νέο Υπουργό Αλιείας, ο οποίος μου είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως ότι χρειάζεται να αλλάξει η πολιτική στον τομέα αυτό. Δε χρειάζονται θαύματα αλλά το αυτονόητο. Η Ελλάδα να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία, να μην πάει στα δικαστήρια και να μην πληρώνει πρόστιμα.”

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, Δημήτρης Ζάννες, ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε: “Ο μύθος καταρρίφθηκε. Η αντίληψη ότι η θάλασσα είναι μια ανεξάντλητη πηγή από την οποία μπορούμε να παίρνουμε ό,τι και όσο θέλουμε αποδεικνύεται πλέον λανθασμένη, επιζήμια και καταστροφική. Έχει έρθει ο καιρός όπου η θάλασσα και ο άνθρωπος θα πρέπει να έχουν μια σχέση αμφίδρομη όπως στο παρελθόν. Οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρες οι νησιωτικές κοινωνίες είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο. Οι συνεργασίες με οργανισμούς όπως η Greenpeace δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, και την ύπαρξη κοινών στόχων για τη διατήρηση των ζωντανών θαλασσών μας. Μένει να δούμε αν η πολιτεία θα συμβαδίσει και έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως πολύ εύστοχα, σε δήλωσή του, ο Υπουργός Αλιείας, κ. Διαμαντίδης είπε, η Ελλάδα είναι η θάλασσα. Εμείς λέμε ζωντανή νησιωτική Ελλάδα είναι η ζωντανή θάλασσα.”

Ο Στέλιος Κατσανεβάκης, ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε θέματα αλιείας, ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε: “Όπως προέκυψε από την ανασκόπηση της κατάστασης των αλιευτικών αποθεμάτων της Μεσογείου, που έγινε πριν λίγες ημέρες από την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (STECF) της ΕΕ, από τα 41 αποθέματα για τα οποία υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αξιολόγησή τους, τα 35 (ποσοστό 85%) υπεραλιεύονται, ενώ μόνο για τα 6 (ποσοστό 15%) τα σημερινά επίπεδα εκμετάλλευσης δεν απειλούν την αειφορία τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων, με γνώμονα την αειφορική εκμετάλλευση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Η ανάπτυξη δικτύων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία αναγκαιότητα για την ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο αλιευτικής διαχείρισης. Η Ελλάδα δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο στη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, που θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση καθαρά επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή και η διαρκής παρακολούθηση των διαχειριστικών σχεδίων.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: