26 Μαΐ 2009

Επίσκεψη μελών του ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS στον ΒΙΟ.ΚΑ Λαμίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21-5-2009

Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S. στα πλαίσια των δράσεων που έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει, πήγε με 10 μέλη της στον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης της Λαμίας στην περιοχή της Ροδίτσας στις 5 το απόγευμα.
Σκοπός της μετάβασης ήταν να γίνει μία επί τόπου αυτοψία της κατάστασης του νερού που βγαίνει από τον ΒΙΟ.ΚΑ. αλλά και της Γερμανικής Τάφρου, του αποδέκτη δηλαδή του βιολογικού.
Η παρουσία μας αυτή θορύβησε την διοίκηση του ΒΙΟ.ΚΑ. η οποία φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη με την παρουσία μας εκεί, παρόλο ότι δεν ζητήσαμε τίποτα ούτε κατηγορήσαμε κάποιον από τους παριστάμενους, πολύ δε περισσότερο τους εργαζόμενους.
Τα συμπεράσματα που μπορέσαμε να βγάλουμε από την επίσκεψη με βάση τον μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε- δηλαδή στηριζόμενοι στις αισθήσεις μας- ήταν:
Η περιοχή γύρω από τον Βιολογικό έχει πολύ έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά λυμάτων.
Η έξοδος του νερού δεν οδηγούνταν προς άρδευση και μάλλον όχι μόνο την στιγμή της επίσκεψης μας αλλά μόνιμα.
Η ποιότητα του νερού δεν ήταν δυνατόν να φανεί από ψηλά, ούτε άλλωστε χωρίς κάποια ειδική ανάλυση, αλλά η εκτενής παρουσία καφέ αφρού μας προβλημάτισε.
Η Γερμανική τάφρος 2-3 χλμ. πιο κάτω που είναι ο αποδέκτης του βιολογικού και δεν γνωρίζουμε τι άλλων νερών, είχε ένα έντονο μπλε – μαύρο χρώμα.
Μετά και από δηλώσεις που έγιναν σε Μ.Μ.Ε. με αφορμή την επίσκεψη μας στο ΒΙΟ.ΚΑ. εξάγονται αβίαστα τα εξής συμπεράσματα:
Η τραγική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών στο νομό μας, έχει καταστήσει τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας ως αποδέκτη των λυμάτων όλων των Δήμων. Με αποτέλεσμα αυτός να λειτουργεί πολύ συχνά σε οριακό επίπεδο. Αυτά είναι παραδοχές των αρμοδίων την αλήθεια των οποίων διαπιστώνουμε και εμείς.
Οι Βιομηχανίες του νομού, δεν διαχειρίζονται τα απόβλητα τους σε ουσιαστικό βαθμό, και «πολιορκούν» με αιτήσεις και πιέσεις τον ΒΙΟ.ΚΑ. Λαμίας για την διάθεσή τους εκεί. Συχνά δε, τα καταφέρνουν όπως ακούσαμε και από επίσημα χείλη.
Ο ΒΙΟ.ΚΑ. της ΒΙ.ΠΕ. δεν επεξεργάζεται αυτόνομα τα απόβλητα του, με αποτέλεσμα τελικά αυτά να καταλήγουν μαζί με τα αστικά λύματα στον βιολογικό της Λαμίας.
Η ποιότητα των αποβλήτων των βιομηχανιών είναι τέτοια(π.χ. Βαρέα μέταλλα, απορρυπαντικά) ώστε δεν είναι λογικό να επεξεργάζονται σε ένα ΒΙΟ.ΚΑ. αστικών λυμάτων για λόγους ευνόητους.
Είναι πιστεύουμε απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η πολιτεία, η ΤΕΔΚ και οι Δήμοι σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς του νομού μας ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον. Και αυτό να γίνει με αποφασιστικότητα και θέτοντας ένα χρονικό ορίζοντα εκκίνησης λειτουργίας τους.
Εμείς θα καταθέσουμε εγγράφως τις προτάσεις μας στους αρμόδιους το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: