31 Ιουλ 2009

Αγωγός Ομβρίων ΒΙΠΕ συνέχεια...

“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ξύπνησε η δημόσια διοίκηση!

Λαμία, 31.7.2009

Ξύπνησε τελικά η δημόσια διοίκηση. Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τα επικίνδυνα λύματα στον αγωγό ομβρίων της ΒΙΠΕ και στην τάφρο Τ3. Ο Μαλιακός, οι αγρότες, το περιβάλλον, η αξιοπρέπειά μας είναι τα θύματα μιας πρακτικής και μιας τακτικής που θυμίζει προηγούμενο αιώνα. Το λέμε γιατί: τηλεφωνήσαμε στην Αγροφυλακή εδώ και μια βδομάδα, πήγε ο αρμόδιος υπάλληλος, αλλά ακόμα η αναφορά δεν πήγε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τηλεφωνήσαμε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και ήρθε ο αρμόδιος υπάλληλος, προς τιμήν του. Όμως δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει κανέναν. Ειδικά, ενώ μίλησε με τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας την επόμενη μέρα το πρωί, δεν του ανέφερε τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Τηλεφωνούσαμε στην Διεύθυνση Υγείας, αλλά απουσίαζαν όλοι οι αρμόδιοι. Όταν την επόμενη μέρα βρήκαμε τον αρμόδιο επόπτη υγείας, μας είπε χωρίς καμιά ντροπή: "κάντε μας επιστολή για να πάμε να πάρουμε δείγματα". Αυτή είναι η δημόσια διοίκηση που θα προστατέψει το περιβάλλον και τον Μαλιακό!!

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο. Το Δελτίο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εστιάζεται κυρίως στην άρδευση των χωραφιών με το βρώμικο νερό. Ναι, είναι σοβαρό και αφορά στην υγεία των αγροτών. Ελάχιστα έως καθόλου αναφέρεται το Δελτίο στο Μαλιακό, τον τελικό αποδέκτη των λυμάτων. Καθόλου δεν αναφέρεται στην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των λυμάτων, τα οποία λιμνάζουν στην λεκάνη του αγωγού ομβρίων της ΒΙΠΕ. Καθόλου δεν αναφέρεται στις καθυστερήσεις και στην έλλειψη προληπτικής πολιτικής και ελέγχου από μέρους των υπαλλήλων της ΒΙΠΕ και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Για μας το σημαντικό είναι ότι το "επεισόδιο" είναι μια ακόμα απόδειξη της ασυδοσίας και της παράνομης λειτουργίας επιχειρήσεων - ρυπαντών του Μαλιακού. Αν δεν ήταν περίοδος ποτίσματος, κανένας δεν θα ενοχλούνταν, κανείς δεν θα το πρόσεχε, όπως και δεν το "πρόσεξε" κανένας όλο τον χρόνο, αφού ο αγωγός με τον ίδιο τρόπο μετέφερε τα λύματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στη σούδα Τ3 και στον Μαλιακό. Λέμε δεν το "πρόσεξε" γιατί ήταν πολλοί ενημερωμένοι, είτε με τις επιστολές του ΔΣ της ΒΙΠΕ, είτε γιατί έβλεπαν τα λύματα και το χρώμα της τάφρου. Απλά προσπαθούσαν να το κουκουλώσουν, γιατί έτσι έχουν μάθει. Να τα κουκουλώνουν, να μην συγκρούονται με τους “κολλητούς” και … προχωράμε.

Κι αυτή τη φορά θα το κουκούλωναν. Όμως η παρουσία της “ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS” δεν τους “επέτρεψε” να το κάνουν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ! Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσουμε το φάκελο της υπόθεσης για να δούμε ποιοι ολιγώρησαν ή αδιαφόρησαν για τη ρίψη λυμάτων στον αγωγό ομβρίων της ΒΙΠΕ. Ο φάκελος βεβαίως θα πάει στον κ εισαγγελέα, μαζί με τους άλλους που αφορούν στους ρυπαντές του Μαλιακού.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΔέκα μέρες αργότερα ο αγωγός συνεχίζει να φέρνει λύματα και να μυρίζει απαίσια

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας


"Σχετικά με το πρόβλημα της απόρριψης λυμάτων, που παρουσιάστηκε στον κλειστό αγωγό ομβρίων υδάτων της ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος αυτού, έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διακρίβωση των αιτίων της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χθες Πέμπτη 30-09-2009 επιτροπή, που συγκρότησε ο αναπληρωτής νομάρχης κ. Παναγιώτης Ρίζος και αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπηρεσιών της ΝΑΦ, της Δ/νσης Υγείας, Εγγείων Βελτιώσεων, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία σε συγκεκριμένα σημεία.

Διαπιστώθηκε, ότι στον προαναφερθέντα αγωγό το χρώμα του νερού οδηγεί στην αναγκαιότητα για επισταμένη έρευνα και λεπτομερή έλεγχο.

Έχουν ήδη ληφθεί σχετικά δείγματα νερού και σήμερα έγιναν και νέες δειγματοληψίες, που εστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια αναφοράς, για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, σε συνεργασία με τη ΒΙ.ΠΕ και τη Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας, καταβάλλει προσπάθεια για την άμεση εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά την άρδευση της παρακείμενης καλλιεργούμενης έκτασης με κατάλληλο νερό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: