10 Ιουλ 2009

Συνάντηση με τον ΓΓ Περιφέρειας Στερ Ελλάδας
της ΚΠ "ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS"

“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
Κίνηση Πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 9.7.2009

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, κ Σκλιά

Πραγματοποιήθηκε χθες 8.7.09 συνάντηση της Κίνησης Πολιτών “ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS” με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ύστερα από αίτημα της Κίνησης. Από μέρους των εκπροσώπων της Κίνησης τέθηκαν τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών, της διαχείρισης των σκουπιδιών, της προσβασιμότητας στις ακτές του Μαλιακού και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής NATURA 2000 της Κοιλάδας Σπερχειού - Μαλιακού

Οι απαντήσεις του κ Γενικού Γραμματέα συνοψίζονται στα παρακάτω:
1. Για τους Βιολογικούς
Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους δήμους, που δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων κατασκευής βιολογικών και δικτύων αποχέτευσης αστικών λυμάτων. Η ευθύνη της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», το οποίο είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα, υπάρχουν χρήματα και για δίκτυα αποχέτευσης και για βιολογικούς και έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις ένταξης της κάθε περίπτωσης, του κάθε οικισμού μεγαλύτερου των 2000 κατοίκων και όχι μόνο. Τα χρήματα λοιπόν υπάρχουν, η προκήρυξη έχει γίνει, το ερώτημα είναι γιατί δεν προχωρούν οι δήμοι;

Για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας ο κ Γενικός είπε ότι είναι απαραίτητη, προσπαθούμε να την εντάξουμε στο Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Θα γίνει…

2. Για τους ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ
Η Περιφέρεια, είπε ο κ Γενικός, επιμένει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει τρεις ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα. Στο Δομοκό λειτουργεί άψογα. Ας αποφασίσουν οι άλλοι δήμοι τι θέλουν. Δυστυχώς είναι κάποιοι οι οποίοι, για τους ίδιους πάντα λόγους, αντιδρούν μόνιμα. Προτιμούν τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ από τους οργανωμένους ΧΥΤΑ; Τα χρήματα και για τους ΧΥΤΑ υπάρχουν και μπορούμε άμεσα να τα αξιοποιήσουμε.

3. Για την προσβασιμότητα στις ακτές

Είναι θέμα του δήμου της κάθε περιοχής, να απαιτήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας. Εμείς από κει και πέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με το νόμο. Εσείς κάνετε μας καταγγελίες.

4. Για τον Φορέα Διαχείρισης περιοχής NATURA
Είναι στα σχέδιά μας, υπάρχει μια καθυστέρηση

Από τη μεριά μας τονίσαμε στον Γενικό Γραμματέα ότι εμείς ως ενεργοί πολίτες, οι Κινήσεις Πολιτών, κρίνουμε τις ευθύνες της πολιτείας και της Περιφέρειας από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι βιολογικοί δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν σωστά, ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν πολλές παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές, ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και οι προστατευόμενες περιοχές δεν προστατεύονται.

Σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς, επιμείναμε στην καλύτερη συνεργασία της Περιφέρειας με τις δημοτικές αρχές προκειμένου να βοηθηθούν στην εξασφάλιση των μελετών και την ένταξής τους στο Πρόγραμμα πριν εξαντληθούν τα χρήματα. Η Περιφέρεια βέβαια έχει την ευθύνη εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, της 2000/60 και υπάρχουν και οι αρμοδιότητες στις διευθύνσεις Υδάτων και Χωροταξίας – Περιβάλλοντος, που πρέπει να ασκήσουν τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση και να επιβάλουν το νόμο σε συνεργασία και με τις κεντρικές Υπηρεσίες. Τονίσαμε ότι μας ενδιαφέρει η πρόληψη και η εξασφάλιση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τους ΧΥΤΑ, τονίσαμε ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη στην πολιτεία για την καθυστέρηση της ανακύκλωσης και ότι σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη η καχυποψία των πολιτών. Είπαμε ότι μπορεί η Περιφέρεια να αναθεωρήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να πάει σε ένα ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια ή το πολύ σε ένα ΧΥΤΑ σε κάθε νομό και να προχωρήσουν έτσι άμεσα οι διαδικασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι στην μείωση, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων στα πλαίσια μιας σωστής διαχείρισης και λειτουργίας του συστήματος. Τονίσαμε τις ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά την παράλληλη μεθόδευση κατασκευής εργοστασίου καύσης στη Θήβα, η οποία υπονομεύει έμμεσα την ανακύκλωση και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.


Η Γραμματεία της ΣΕ
Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα 6974472485
Παπαλέξη Ιουλιέττα Μαρίνι Στυλίδας 6939047462
Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος 6976562635
Σταμέλλος Στέφανος Λαμία 6977261256
Τραχανάς Κώστας Άγιος Κων/νος 6972371886

Δεν υπάρχουν σχόλια: