23 Ιουν 2009

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟ
Τα σκουπίδια και τα λύματα δεν κρύβονται
κάτω από το χαλί



Μέλη της Κίνησης Πολιτών «ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS» πραγματοποίησαν χθες, 21 Ιουνίου, συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο "τρίγωνο της αμαρτίας": στους σκουπιδότοπους και στον Βιολογικό Καθαρισμό Σπερχειάδας και Μακρακώμης και στον Αγωγό των Λυμάτων της Μακρακώμης, μέσω του οποίου ρίχνει τα λύματά της η πόλη απευθείας στον Σπερχειό.

Εικόνες πραγματικά τριτοκοσμικές. Την ίδια εικόνα συναντήσαμε στην Κατμαντού στο Νεπάλ, όπου πραγματικά δεν υπήρχαν υποδομές καθαριότητας και όλες οι βρωμιές, σκουπίδια και λύματα, οδηγούνταν στο ποτάμι, που ήταν βέβαια κατάμαυρο. Κι εδώ έχουμε παντελή έλλειψη υποδομών. Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι να τα ρίχνουμε στο ποτάμι. Έφτιαξαν έναν βιολογικό καθαρισμό "για την απορρόφηση των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και η διάθεση των λυμάτων της πόλης γίνεται απευθείας στο ποτάμι χωρίς καμιά επεξεργασία, εκτός αυτής που αναγκάζεται να κάνει η φύση δηλαδή να τα "φιλοξενεί" στον υπόγειο υδροφόρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Αυτό που προξένησε σε όλους μας άσχημη εντύπωση ήταν η απουσία των κατοίκων της περιοχής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά και των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Ήρθαν μόνο να μας "μαλώσουν" και να μας απειλήσουν με μέτρα αστυνομικά, επειδή νέοι της Κίνησης μπήκαν και έκαναν γκράφιτι στον βιολογικό. Οι κ Αντιδήμαρχοι ήρθαν να μας θυμίσουν ότι τα κτίρια του βιολογικού αποτελούν περιουσία τους, λες κι εμείς δεν ξέρουμε ότι αυτά έγιναν με τα χρήματα όλων μας και αποτελούν δημόσια περιουσία, την οποία κάποιοι την απαξίωσαν και ουσιαστικά την κατέστρεψαν.

Βρήκαμε όμως την ευκαιρία να τους θυμίσουμε ότι τα ποτάμια και τα νερά ανήκουν σε όλους μας, είναι κοινωνικό αγαθό, και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα ρυπαίνουν μ΄αυτόν τον προκλητικό τρόπο ρίχνοντας τα σκουπίδια και τα λύματα στο νερό, με το οποίο παρακάτω οι αγρότες ποτίζουν τα ζώα τους και τα χωράφια τους, και στο τέλος όλα αυτά «ταξιδεύουν» στον Μαλιακό με τις γνωστές συνέπειες.

Τους εξηγήσαμε ότι παρανομούν και είναι νομικά υπόλογοι, τη στιγμή που έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, που ρυπαίνει τον Μαλιακό και τον Σπερχειό. Τους εξηγήσαμε ότι θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως ενεργοί πολίτες, να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής για να πιέσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την οργανωμένη Πολιτεία συνολικά για την άμεση λήψη μέτρων και για να σταματήσουν αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Τους εξηγήσαμε ότι ελπίζουμε οι φωνές μας και τα μηνύματά μας να πιάσουν τόπο, αν βρούμε "ανοιχτά αυτιά" στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια και στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε να μας κατάλαβαν...

Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
http://sperxeios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: