1 Ιουλ 2009

Να επισκεφθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι
της Λαμίας τη Γερμανική Τάφρο

Επισκεφθήκαμε σήμερα με τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ το σταθμό "RODITSA", το σημείο που συναντάει η Γερμανική Τάφρος τον Υπερχειλιστή (ή Μεσαία Ανακουφιστική Τάφρο) του Σπερχειού. Δυστυχώς ήταν η χειρότερη εικόνα που έχουμε συναντήσει ποτέ στο σημείο αυτό. Στη Γερμανική Τάφρο χύνονται τα λύματα του Βιολογικού της Λαμίας μετά την επεξεργασία...(;;;)

Είναι νομίζω σκόπιμο να επισκεφθούν το σημείο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαμίας όπως και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των ψαράδων της περιοχής του Μαλιακού. Και φυσικά όλοι οι Λαμιώτες...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συζήτηση στο Δ. Σ. Λιβαδειάς για τον βιολογικό ζητά η αντιπολίτευση

Η δικαστική παρέμβαση για την προβλήματα που παρουσίαζε ο βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σειρά δυσμενών επιπτώσεων για το περιβάλλον, για κατοίκους και για αγρότες της περιοχής απασχόλησε έντονα το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του σε ερώτηση συμβούλου εκτός ημερήσιας διάταξης.

«Ξέραμε ότι η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον είχε προσφύγει στον κ. Εισαγγελέα για την ρύπανση που προκαλείται από την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Σήμερα όμως μάθαμε το αποτέλεσμα για σειρά προβλημάτων που έχουν καταγραφεί και για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Ήδη γίνεται προανακριτική εξέταση για το θέμα», τόνισε η Γιώτα Πούλου

Παράλληλα η κ. Πούλου επέρριψε ευθύνες στην σημερινή δημοτική αρχή αφού όπως είπε επί θητείας της ξεκίνησαν τα προβλήματα.

«Ακούσαμε ότι όλες οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού ήταν σε άθλια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι ο διευθυντής άργησε πολύ να ενημερώσει και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι πριν δυο μήνες έκανε την σχετική έκθεση. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και στη διοίκηση και σε όσους εμπλέκονται. Να σημειωθεί ότι στην θητεία την δική μας δεν υπήρχαν τα προβλήματα και δεν είχαμε και σχετικές καταγγελίες από πολίτες όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Μητάς.

Ο Λουκάς Ανέστης για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενώς δεδομένου ότι «ήδη διεξάγεται ήδη προκαταρκτική εξέταση και έχουν κληθεί μέλη της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ να παράσχουν εξηγήσεις και δεν θέλω να πω κάτι από την στιγμή που είναι υπό δικαστική διερεύνηση το ζήτημα». Αναμφισβήτητα όμως για τον κ. Ανέστη «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της σημερινής και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μια συζήτηση στο Δ.Σ. για την ανάδειξη των ευθυνών».

Ο Νώντας Κοτσικώνας που προκάλεσε την συζήτηση θύμισε ότι από το 2007 είχε φέρει το θέμα για το αν και πως λειτουργεί. «Τώρα -είπε- αποδείχθηκε ότι επί σειρά ετών χωρίς κανείς αρμόδιος να ξέρει να μας πει από πότε υπολειτουργούσε η δεν λειτουργούσε ο βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα τα λύματα να διαχέονται στην γύρω περιοχή. Αυτό το θέμα έφερα και σήμερα με την μορφή ερώτησης και ζήτησα να συζητηθεί και σε άλλη συνεδρίαση με όλες τις προεκτάσεις με την δικαστική εμπλοκή και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αλλά και για να αποδοθούν και οι πολιτικές ευθύνες».

Ο δήμαρχος Λιβαδειάς Δημήτρης Τσιφής επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές επισημαίνοντας ότι μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα η παρέμβαση της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν άμεση. «Ο βιολογικός -είναι- είναι μια αμαρτία παλιά. Όταν παραλάβαμε τον δήμο υπολειτουργούσε. Τα νερά που έραιναν οι γεωργοί για τα χωράφια ήταν ακατάλληλα. Μόλις ενημερώθηκα ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αρχίσαμε τις βελτιώσεις. Διαθέσαμε ένα ποσό ύψους περίπου130.000 ευρώ και τώρα λειτουργεί πλήρως».