Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" 25/9/2009 ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Με αισθητήρες που τοποθετούνται στα δίχτυα των ψαράδων συγκεντρώνουν στοιχεία για τη ρύπανση και τη μετακίνηση των ψαριών, για να προτείνουν λύσεις-σωσίβιο
Να... αναστήσουν τον Αμβρακικό κόλπο επιχειρούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά τη διαπίστωση ότι το 80% είναι νεκρή θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό μετρούν τη ρύπανση και τη μετακίνηση των ιχθυοπληθυσμών με ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται στα δίχτυα των ψαράδων.
Εκατοντάδες ψαράδες από την Αρτα και άλλες περιοχές της Ηπείρου συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ανεβάζουν καθημερινά μαζί με τα δίχτυα τους τα δεδομένα από το νερό.
«Η ρύπανση στον Αμβρακικό είναι ανυπολόγιστη. Κάτω από τα 20 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και κάτω από τα 30 μέτρα επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι.
Σε αυτά τα βάθη δεν υπάρχει ίχνος ζωής, ενώ στον βυθό του κόλπου υπάρχει μία κρούστα πάχους 10 εκατοστών με μεγάλη ποσότητα υδρόθειου», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, Παύλος Χαραλάμπους.
Εδώ και έναν μήνα φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εφοδίασαν τους ψαράδες με ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
Οι αισθητήρες έχουν το μέγεθος ενός μεγάλου σπιρτόκουτου. Δένονται στα δίχτυα και αποθηκεύουν δεδομένα από το νερό.
Μία φορά τον μήνα φοιτητές του τμήματος περνούν και μαζεύουν αυτά τα δεδομένα σε ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο στη συνέχεια συνδέεται με φορητό υπολογιστή.
Παράλληλα, οι ψαράδες κρατούν καθημερινά ημερολόγιο για το πού ψάρεψαν, τι είδους δίχτυα χρησιμοποίησαν, τι καιρικές συνθήκες βρήκαν και τι ποσότητες ψαριών έβγαλαν.
Στο τέλος του προγράμματος οι επιστήμονες θα συντάξουν μία μελέτη, όπου αφενός θα περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση και αφετέρου θα προτείνουν μέτρα για τη βελτίωσή της.
«Η ρύπανση και η έλλειψη οξυγόνου στα βαθιά, ανεβάζει τα ψάρια στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα την υπεραλίευσή τους. Χρόνο με τον χρόνο ο ιχθυοπληθυσμός μειώνεται και παρότι πέρασαν 19 μήνες από τον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών στην περιοχή Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, για να αποτραπεί παρόμοια οικολογική καταστροφή στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.
Ο Αμβρακικός είναι από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και η είσοδός του είναι το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ακτιο, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, και στην Πρέβεζα.
Η ρύπανση είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και επιτείνεται από την προβληματική ανακύκλωση, λόγω στενότητας της εισόδου.
Στον κόλπο χύνονται ο Αραχθος και ο Λούρος, κατά μήκος των οποίων αλλά και στις εκβολές τους λειτουργούν πολλές βιομηχανικές μονάδες, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, σφαγεία.
«Εχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τις Αρχές σε όλους τους νομούς και στις δύο ηπείρους ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και ότι η ζωή στον κόλπο κινδυνεύει με αφανισμό. Είμαστε στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση των επιστημόνων να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να σώσουμε τον Αμβρακικό που κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα», μας είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου