28 Οκτ 2009

Η συνέλευση της Κίνησης Πολιτών
ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS της 27ης Οκτωβρίου


“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
Κίνηση Πολιτών
http://maliakos-sos.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 28.10.2009


Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 27 Οκτωβρίου η ανοιχτή συνέλευση της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS στη Λαμία. Σε ένα κλίμα ομοφωνίας η συνέλευση εξέτασε διεξοδικά την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα για τον κόλπο. Τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι επτά μήνες μετά την κρίση του Μαλιακού, σε ό,τι αφορά τα έργα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Τα συστήματα παρακολούθησης και μετρήσεων των νερών δεν φθάνουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χρειάζονται έργα και όχι γενικόλογες μελέτες. Οι μόνες μελέτες που χρειάζονται είναι οι μελέτες έργων για βιολογικούς καθαρισμούς, για σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, για τη διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων, τον περιορισμό των λιπασμάτων και την απονιτροποίηση της κοιλάδας του Σπερχειού. Πρέπει να χαρακτηριστεί ο Σπερχειός και οι παραπόταμοί του «ευαίσθητοι αποδέκτες» και να σταματήσει η ασυδοσία της ανεξέλεγκτης ουσιαστικά απόρριψης κάθε είδους αποβλήτων.

Το αίτημά μας είναι: Να εφαρμοστούν οι Νόμοι του κράτους και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.

Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS εκφράζει την αγανάκτηση των μελών της, μεταφέροντας την σύγχυση και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, η οποία αγωνία και σύγχυση συνοδεύεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους υπεύθυνους φορείς και την οργανωμένη πολιτεία, η οποία μεγάλωσε μετά την απόκρυψη από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ Κοτρωνιά της μελέτης του ΠΑΚΟΕ για την κατάσταση των νερών του κόλπου.
Το ερώτημα είναι και παραμένει: Είναι καθαρά τα νερά του Μαλιακού; Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS ζητάει τα αυτονότητα: Να δημοσιεύσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο κ Νομάρχης όλα τα στοιχεία των μελετών, που διαθέτει, και να ζητήσει από το ΠΑΚΟΕ να παρουσιάσει επίσης τα πλήρη στοιχεία της δικής του έρευνας και μελέτης. Ζητάει από την επιστημονική κοινότητα σε όλα τα επίπεδα να συνεργαστεί για να λάμψει η αλήθεια για τον Μαλιακό.

Τέλος η συνέλευση της Κίνησης κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
- Να δοθεί τις επόμενες μέρες συνέντευξη τύπου και να παρουσιαστούν οι θέσεις μας
- Να σταλεί επιστολή στον κ Νομάρχη για να μας δοθούν οι ως τώρα μελέτες με όλα τα στοιχεία: Ποιοι είναι οι επιστημονικοί φορείς που έκαναν αναλύσεις στον Μαλιακό κόλπο, Πόσα και ποια είναι τα σημεία λήψης των δειγμάτων, Ποιες είναι οι τιμές των μετρήσεων, των βιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηρίδια κλπ), των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδάτων (οξύτητα (PH), διαλυμένο οξυγόνο και θολερότητα), Ποιες είναι οι τιμές των μετρήσεων για βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και σίδηρος), Πού δημοσιεύτηκαν τα ανωτέρω στοιχεία.
- Να γίνει συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, και τους φορείς, όπως: ΤΕΕ, Επιμελητήριο, Φορείς επαγγελματιών, Ιατρικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο κλπ
- Να γίνει νέος κύκλος επαφών με τους δημάρχους των παράκτιων δήμων, αλλά και των παραποτάμιων δήμων του Σπερχειού.
- Να επιδιωχθεί συνάντηση με τους Υπουργούς: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
- Να γίνει ΗΜΕΡΙΔΑ τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου με βασικό περιεχόμενο την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού και της Κοιλάδας του Σπερχειού με σεβασμό και προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής.

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: