20 Μαΐ 2010

Και η απάντηση του κ Νομάρχη για τα "χαμηλά πρόστιμα" που επέβαλε...

Απαντήσεις στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας έδωσε το
γραφείο Τύπου της Νομαρχίας με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 19 Μαΐου, σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις. Αρχικά υπογραμμίζει ότι η Πρωτοβουλία εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση «για άλλους λόγους…» ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι με βάση τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων ελέγχων «Ο Μαλιακός ήταν και είναι μια καθαρή θάλασσα και η αναμόχλευση του θέματος εξυπηρετεί άλλους σκοπούς»

Αναφορικά με τα πρόστιμα ξεκαθαρίζει ότι η Νομαρχία είναι αυτή που τα επιβάλει και όχι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι απλώς τα εισηγούνται. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι για την Macolive δεν έχει υπάρξει σχετική εισήγηση, στην Χελαφάρμ επιβλήθηκε πρόστιμο 8.000 ευρώ, ενώ για την Forbo εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Όσον αφορά τη Vivartia αναφέρει ότι από το συνολικό προταθέν πρόστιμο των 39.000 ευρώ, τα 20.000 αντιστοιχούν σε ρύπανση από τη διάθεση υγρών αποβλήτων, τα οποία στην πραγματικότητα διατίθενται αρχικά στον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ. και στη συνέχεια σ’ αυτόν του Δήμου Λαμιέων. «Επομένως για ποια ρύπανση μιλάμε μετά την επεξεργασία από δύο συνεχόμενους βιολογικούς καθαρισμούς;» , αναρωτιέται. Ακολούθως ποσό 14.000 ευρώ αντιστοιχεί σε διάθεση στερεών αποβλήτων τα οποία διατίθενται μετά από άδεια στον ΧΥΤΑ Λαμίας. Το ποσό των 5.000 ευρώ που επιβλήθηκε αφορά τη διάθεση αερίων αποβλήτων από την καύση φυσικού αερίου επειδή δεν τηρείτο βιβλίο καταγραφής.

Για τα χαμηλά ποσά προστίμων στους ΧΑΔΑ του Νομού επισημαίνει ότι αυτό γίνεται για λόγους επισήμανσης, μιας και αυτά τα χρήματα που θα εισέπραττε η πολιτεία είτε θα τα χορηγούσε η ίδια είτε θα επιβάρυναν τους πολίτες. Όπως τονίζεται τα πρόστιμα πολλές φορές ξεπερνούν τις εισηγήσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και προκύπτουν συνεκτιμώντας το είδος, το μέγεθος και την συχνότητα της ρύπανσης, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και άλλες παραμέτρους. Τέλος επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Μαλιακό απαιτείται από όλους μας μεγάλη προσοχή, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για τυχόν δυσφήμισή του από τα λεγόμενά μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: